Antena Meniu Search
x

Video Un proiect de lege modificat pe furiş dă acces statului la mesaje criptate de pe WhatsApp, Facebook sau Telegram. Cât de periculos este

Pe furiş şi pe fugă, un proiect de lege ţinut un an în dezbatere publică a primit un nou articol, care dă acces statului român la mesaje private. Autorităţile vor putea să vadă ce vorbim, cu cine vorbim, ce scriem şi cui. Proiectul a fost aprobat de guvern si votat în Camera Deputaţilor. Scopul ar fi protejarea siguranţei naţionale. Specialiştii avertizează, însă, că ar fi vorba de o ameninţare la adresa vieţii private.

de Redactia Observator

la 10.12.2021, 20:01

Vezi și

Cu trei zile înainte să fie demis, Guvernul Cîţu a inclus într-un proiect de 300 de pagini un articol despre decriptarea mesajelor din aplicații ca Whatsapp,Telegram, Signal, în cazul unor dosare.

Florin Cîţu, preşedintele PNL: E codul comunicaţiilor, e nevoie de acest proiect pentru a demara licitaţiile 5G, toate avizele au fost primite, inclusiv avizul CSAT, în Parlamentul României.

Bogdan Manolea, expert legal IT: Vorbim de o intenție de a ascunde un text legislativ cu potențial foarte mare de încălcare a dreptului la viață privată pentru că se poate în România. E o problemă de neconstituționalitate în fond.

Practic, statul ne va putea citi conversaţiile private

Pe acelaşi subiect

Legea spune că în caz de ameninţare la securitatea naţională, furnizorii de telecomunicaţii din România "au obligaţia să susţină" statul, cu astfel de date.

Virgil Bălăceanu, expert securitate: Avem dreptul la viaţă privată, dar în acelaşi timp avem obligația să respectăm ceea ce instituțiile statului trebuie să realizeze, și anume securitatea fizică a cetăţenilor.

Bogdan Manolea, expert legal IT: Orange, Vodafone, Amazon, Google, furnizori români mici care sunt mulți, poate să meargă oriunde. Poate să fie de la comunicațiile pe WhatsApp sau pe Signal, până la email criptat, poate să fie si comunicație criptată între două servere.

Operatorii ar trebui să furnizeze autorităților date din conversații dar și o hartă relațională. Adică cine cu cine vorbește și ce. În principal pe cele mai utilizate aplicații. 

Ce părere au experții despre accesarea mesajelor private 

Mădălin Dumitru, expert securitate cibernetică: Mesajele criptate de tip WhatsApp, acestea pot fi accesate ca şi conţinut, doar cu concursul aplicaţiilor. Există aceste backdoor-uri, aceste uşi prin spate care sunt de cele mai multe ori lăsate de către producătorii de software special pentru a ajuta autorităţile în combaterea terorismului.

Linia între moral şi imoral, constituţional şi neconstituţional e cu atât mai fină cu cât nu există niciun detaliu în proiectul de lege despre cum poate fi implementată această idee. Nu există limite. Și nu trebuie să știi neaparat pe cine interceptezi.

Bogdan Manolea, expert legal IT: Tehnic si teoretic este posibil să ceri așa ceva. De principiu te duci cu un nume sau un identificator, un număr de telefon, un email ceva.

Modificarea proiectului de lege, făcută pe repede înainte

Intr-o lună, pe repede înainte, proiectul a primit avizele tuturor comisiilor, inclusiv avizul CSAT, iar pe 7 decembrie a trecut de Camera Deputaţilor, votat de toti membrii, cu exceptia AUR. Azi a ajuns la Senat.

Virgil Bălăceanu, expert securitate: Nevoia de informații înseamnă un cadru operativ extrem de strans. E nevoie, dacă situaţia o impune, de interceptarea unor mesaje nu după aprobări care ar trebui să fie date în ore sau în zile, ci aproape în timp real.

Mădălin Dumitru, expert securitate cibernetică: Cu siguranţă vrem securitate naţională, pe de altă parte ne dorim şi intimitate.

Mai multe state membre UE nu au adoptat codul comunicaţiilor, dar au dezvoltat diverse sisteme pentru protejarea siguranţei naţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Tehnologie » Un proiect de lege modificat pe furiş dă acces statului la mesaje criptate de pe WhatsApp, Facebook sau Telegram. Cât de periculos este