Video Barajul Vida, lacul cu pâlnie unic în Europa. Cât costă o vacanţă pe meleagurile de basm din Bihor şi ce alte atracţii pot vedea turiştii
Turiștii care vor să scape de aglomerație sunt așteptați pe meleaguri de basm, la Luncasprie, în Bihor. Lacul Vida este unic în Europa datorită deversorului în formă de pâlnie. Spectaculoasă este apa care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. În acestă perioadă a anului, lacul impresionează prin nuanța intensa de verde crud.
Iubitorii de natură şi aer curat care au ajuns la Barajul Vida au avut doar de câștigat.
Turistă: Suntem din România, dar trăim de 21 de ani în Irlanda. Am crescut acolo, am studiat acolo, dar venim aici pentru natură, pentru copaci, pentru apă. E foarte sănătos, e aer curat. Am mai fost cu cineva din Irlanda. Au zis că aşa pământ, că pentru pământ am venit mai mult, nu au văzut aşa ceva până acum, deci s-au bucurat foarte mult de tot ce au văzut.
Apa lacului își schimbă culoarea în fiecare anotimp
Imaginea cu pâlnia, dar și culoarea ireală a apei sunt fascinante pentru turişti. Deși este o construcție artificială, ridicată pentru minele care extrăgeau bauxita în zonă, lacul este un magnet pentru pasionaţii de fotografie aflaţi în căutarea imaginii perfecte.
- Peştera Urșilor, vizitată virtual. Imensa cavitate subterană a fost scanată 3D pentru prima dată
- Ciolacu anunţă o finanţare de 615 milioane de euro de la Comisia Europeană: "Vor exploata minerale pe care se bat...
- Cod roșu de vijelii în două județe din țară, până la ora 16:30. Vântul va sufla cu peste 100 km/h. Vor fi...
- Trei maşini, avariate la Oradea din cauza vântului puternic. Crengi groase, smulse şi azvârlite de rafale
- Tânăr de 25 de ani din Bihor, arestat pentru pornografie infantilă. A cerut unei fete de 12 ani poze explicite şi...
Spectaculosul vârtej este principala atracţie de la Lacul Vida, din Luncasprie, însă pâlnia care este de fapt un deversor are rolul de a prelua surplusul de apă şi de a-l conduce în aval, prin intermediul unor conducte foarte mari.
Apa lacului își schimbă culoarea în fiecare anotimp, în funcție de nuanțele pădurii ce o înconjoară. Primăvara este de un verde intens, în timp ce vara are culoarea smaraldului. Toamna turcoazul pune stăpânire pe lac, iar iarna apa are tente albăstrui.
Turist: Am fost şi vara când a fost mai cald, a fost mult mai albastră. A fost altcumva culoarea. A fost mai frumos.
Şi nu doar peisajele îi atrag pe turişti, ci şi bucatele tradiţionale cu care administratorii pensiunilor îi îmbie pe oaspeţi.
Angela Dume – administrator pensiune Luncasprie: Să vadă o oază de linişte, de verde, îşi fac grătare, fac plimbări la baraj, prin pădure, le facem mâncare tradiţională, tot ce este autentic, sănătos şi frumos.
Reporter: Cât costă o cameră?
Angela Dume – administrator pensiune Luncasprie: 70 de lei şi 100 de lei, în funcţie de capacitatea camerei.
Zona oferă și alte atracții celor ce ajung aici. De la peșteri unice până la posibilităţi de agrement pentru pasionații de pescuit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰