Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Cel mai prost sezon de până acum". Ce se întâmplă pe "insula Instagram" a Greciei; turiștii ar putea începe să o evite

Casele albe, bisericile cu domuri albastre și apusurile de poveste atrag pe insula Santorini aproximativ 3,4 milioane de turiști pe an, cifră care depășește cu mult numărul locuitorilor permanenți, scrie CNN. Cei 20.000 de localnici sunt invadați la propriu de vizitatorii hotărâți să trăiască experiențe de neuitat.

de Redactia Observator

la 06.08.2024 , 12:15

"Cel mai prost sezon de până acum". Ce se întâmplă cu "insula Instagram" a Greciei; turiștii ar putea începe să o evite
"Cel mai prost sezon de până acum". Ce se întâmplă cu "insula Instagram" a Greciei; turiștii ar putea începe să o evite - Profimedia Images

În sezonul de vârf, pe insulă ajung până la 17.000 de turiști veniți pe vase de croazieră, care iau cu asalt atracțiile precum capitala Fira și orașul Oia, situat în nord-vestul insulei, renumit pentru apusurile sale spectaculoase. 

Străzile înguste și balcoanele de pe marginea stâncilor sunt pline ochi de turiști în căutarea unui selfie perfect cu apusul, iar localnicii sunt deranjați în timp ce își desfășoară activitățile zilnice. Totuși, când vine seara, mulțimea se retrage, iar unii se plâng că insula se transformă dintr-un loc aglomerat ca Times Square într-un oraș-fantomă.

Drept urmare, primarul din Santorini, Nikos Zorzos, a propus o limită zilnică a numărului de turiști, de la 17.000 la 8.000 de vizitatori. Această măsură este susținută de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, care a declarat pentru Bloomberg că măsura va fi implementată anul viitor.

Articolul continuă după reclamă

Protestele față de turismul excesiv au fost un subiect fierbinte în Europa în această vară, cu manifestații în Spania sau Olanda. Și Veneția a limitat grupurile de turiști la 25 de persoane și a interzis folosirea megafonelor, declarând recent că taxa de intrare temporară a fost un succes, aducând orașului aproximativ 2,64 milioane de dolari în venituri. Turismul excesiv a devenit un subiect fierbinte în ultimii ani, deoarece destinațiile populare încearcă să echilibreze necesitatea de a atrage turiști cu calitatea vieții locuitorilor și menținerea unui mediu sustenabil pentru toți.

Pe acelaşi subiect

"Cel mai prost sezon turistic de până acum"

În Santorini, unii susțin că problema nu este neapărat numărul prea mare de turiști. „Supraturismul nu există. Ceea ce văd eu este lipsa infrastructurii”, spune Gianluca Chimenti, un operator local de turism și rezident al insulei de 18 ani. Deși rețelele sociale sunt pline de imagini cu aglomerația severă din locurile de atracție în momentele de vârf, el susține că situația este foarte diferită în restul timpului. „Adevărul este că insula este goală. Acum este mai rău ca niciodată, este cel mai prost sezon de până acum.”

Deși iulie și august sunt luni de vârf pentru turismul din Santorini, centrele orașelor sunt pustii după ora 21:00, iar restaurantele și hotelurile nu sunt nici pe departe pline, adaugă Chimenti. Turiștii care vin pe vasele de croazieră sunt valoroși și foarte necesari, la fel ca și cei care ajung pe insullă cu avionul. „Problema este că rețelele sociale arată o imagine complet diferită de realitate”, spune bărbatul nemulțumit. Deși mulți turiști vor vizita insula anul acesta, unii vor fi descurajați când vor auzi că insula este aglomerată.

Asociația Internațională a Liniilor de Croazieră (CLIA), un organism comercial global, a anunțat pe 1 august că s-a întâlnit cu ministrul grec al Afacerilor Maritime, Christos Stylianides, pentru a discuta despre situația din insulă și despre posibilitățile de îmbunătățire și modernizare a infrastructurii și serviciilor portuare.

Boom-ul turistic din Grecia nu se limitează doar la Santorini. Veniturile naționale din turism au crescut cu 16% în primele cinci luni ale acestui an, potrivit Reuters, iar 2024 se așteaptă să depășească recordul de 33 de milioane de sosiri de anul trecut. „Recent, creșterea turismului în Grecia a atras o atenție semnificativă, în special în ceea ce privește insulele Santorini și Mykonos,” a declarat Maria Deligianni, director regional al CLIA pentru Mediterana de Est. Ea a confirmat angajamentul liniilor de croazieră de a respecta limita de 8.000 de pasageri și a spus că există un interes puternic în diversificarea itinerariilor grecești pentru a reduce presiunea asupra celor mai populare destinații.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi dus flori sau alte cadouri în prima zi de şcoală?
Observator » Travel » "Cel mai prost sezon de până acum". Ce se întâmplă pe "insula Instagram" a Greciei; turiștii ar putea începe să o evite