Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum a transformat Călin şurile săseşti din Archita, unice în ţară, în spaţii de cazare. "M-am gândit la un concept"

Şurile gospodăriilor săseşti din satul Archita, judeţul Mureş, construite între secolele 17-18, prind viaţă în zilele noastre! Dacă în trecut se foloseau pe post de hambar pentru depozitarea hranei pentru animale, acum, multe dintre acestea au fost transformate în spaţii de cazare. Iar cei care trăiesc această experienţă spun că în acest mod se pot teleporta pentru câteva zile, în trecut. 

de Sorin Tanţoş

la 03.09.2024 , 08:52

În vreme ce unele şuri sunt în paragină, altele au devenit adevărate oaze de relaxare pentru turişti. 

Călin Noru Stamatoiu, proprietar: Pe lângă idei, în primul rând, este partea de materiale. Ne-am dorit să avem cât mai multe materiale vechi care să nu pervertească caracterul vechi al şurii. M-am gândit la un concept care se cheamă saxon romantic, pe care îl reprezint în ceea ce vedeţi aici. Grinzile, cele mai închise la culoare sunt cele care au putut fi salvate.   

Şurile din Archita, unice în ţară

Vezi și

Călin a transformat-o, astfel, într-un spațiu de cazare inedit, chiar în inima satului săsesc: Sus, ne bate gândul să facem o terasă, ceva, o ceainerie. Avem o colecţie de candelabre aduse din diverse zone, dar cu un caracter puternic transilvănean. 

Pe acelaşi subiect

Structura clădirii a fost modificată foarte puţin. Atât cărămida, cât şi multe grinzi au rămas intacte. Ce s-a schimbat însă? Şurile au acum şi ferestre.

Călin Noru Stamatoiu, proprietar: E o interacţiune cu natura într-un câmp vizual deschis. Mie mi se pare că acest sat şi această localitate are un potenţial enorm pentru turism. Este foarte magic şi frumos. Îmi plac clădirile, îmi place faptul că încep să se restaureze.

Satul Archita, vizitat de satul Archita

Turiştii care ajung aici retrăiesc cu nostalgie amintirile din copilărie şi se bucură de farmecul locului.

Tânără: Cred că nu am mai avut un somn de prânz atât de bun de când eram mică. Asta şi pentru că nu îmi plăcea să dorm şi în al doilea rând, pentru că este divin locul acesta. 

Datorită faptului că Regele Charles a vizitat satul Archita, interesul autorităţilor pentru această localitate a crescut.

Drumul judeţean a fost reabilitat, iar potenţialul turistic al acestei zone creşte de la an la an.

Sorin Tanţoş Like
Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Travel » Cum a transformat Călin şurile săseşti din Archita, unice în ţară, în spaţii de cazare. "M-am gândit la un concept"