Antena Meniu Search
x

Video Drumul fierului din munţii Poiana Ruscă, atracţie turistică cu potenţial, dar fără finanţare

Cei care doresc să facă o excursie deosebită pot alege să străbată Drumul fierului, în Ţinutul Pădurenilor. În inima Munţilor Poiana Ruscă se află o zonă cu o însemnătate istorică deosebită. Pe vremuri aici erau extrase şi prelucrate cantităţi impresionate de fier, care erau duse mai apoi cu funicularul până în apropiere de castelul Corvinilor din Hunedoara. Acum zona are un potenţial turistic imens, dar are nevoie de investiţii.

de Marius Alexoiu

la 28.05.2021, 21:08

Vezi și

Hunedoara, cunoscută ca Târgul Fierului, este poarta de intrare în Ţinutul Pădurenilor. De aici turiştii pot porni pe un drum şerpuit ce străbate mai multe localităţi până la Govăjdie, acolo unde se află primul furnal cu flux continuu din Europa.

Dan Dorobanţu - primar Hunedoara: Acolo au fost turnate componente metalice folosite la constructia turnului Eiffel de la Paris. Chiar cred că turiştii ar avea ce vizita.

Acum furnalul se află într-o stare avansată de degradare, aşa că turişti vin tot mai rar şi în număr tot mai mic. Primăria are de ani buni un proiect pentru reabilitare, dar nu a primit încă finanţarea.

Turistă: Iti vine sa plangi si ma intreb acei oameni care au avut pixul in mana si au avut putere de decizie ce au facut.

Este un sentiment placut sa citesti la intrare că s-au fabricat piese care au contribuit la ridicarea turnului Eiffel, dar în rest, când intri, eşti foarte dezamagit.

Radu Barb - Administrarea Monumentelor şi Promovare Turistică: Este un proiect care poate atrage mulţi turişti şi de asmenea poate sa aduca o mare expunere la nivel national si international, pentru cei care doresc sa faca acest tip de turism.

Ce pot vizita turiştii în zonă

Până atunci, turiştii pot vizita ce a mai rămas din Vechea Mină Centrală sau pot poposi în comuna Ghelari, acolo unde se află o importantă descoperire arheologică. 

Sorin Tincu - director Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara: Una dintre cele mai cunoscute de instalatii de redus minereuri de fier din aceasta zona e cuptorul de la Ghelari, de la Valea Caselor, descoperit la sfarsitul secolului XIX si cercetat intr-o serie de campanii arheologice, care ulterior a fost reconstruit in strainatate.

Pe lângă exploatarea minieră propriu-zisă, turiştii care ajung în zonă pot vizita şi o serie de fierării în care, pe vremuri, meşterii făureau unelte şi arme.

Sorin Tincu - director Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara: Exista o legenda care ne spune ca armele erau testate fiind aruncate pe o piatra de pe podul castelului. Daca respectiva sabie supravietuia impactului era conform standardului si folosita.

Până când Drumul Fierarului va fi refăcut şi introdus în circutiul turistic, curioşii pot afla o parte din istoria zonei la cea de-a şasea editie a târgului european al castelelor. Evenimentul va avea loc weekendul acesta în exteriorul castelului Corvinilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Travel » Drumul fierului din munţii Poiana Ruscă, atracţie turistică cu potenţial, dar fără finanţare