Antena Meniu Search
x

Video Festivalul plăcintelor din Munţii Poiana Ruscăi. Turiştii vin în căutarea bunătăţilor tradiţionale

 La plăcinte, înainte! Mai ales în zi de sărbătoare. De Sfânta Maria, hunedorenii din Muntii Poiana Ruscăi au ieşit la sfinţitul ogoarelor, apoi s-au aşezat la ospăţ. Gospodinele s-au întrecut în reţete de plăcinte, după cele mai bune reţete locale. Tot cu plăcinte s-au răsfăţat şi locuitorii din Mărginimea Sibiului. Li s-a dus faima că fac cele mai bune plăcinte cu brânză de burduf aşa că au vrut să o dovedească. 

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 09:14

Vezi și

În dimineaţa de Sfânta Mărie, imediat după Liturghie, hunedorenii din Ţinutul Pădurenilor pornesc spre ogoare şi stropesc pământul, ca să fie roditor. După ce şi-au făcut datoria strămoşească, vine şi timpul petrecerilor. Ieri, în Poiana Răchiţelii, oamenii locului au organizat un festival al plăcintelor. Un desert respectat aici, pentru care merită să lucrezi zdravăn la pofta de mâncare.

Dacă tinerii s-au întrecut la dans, gospodinele au pus în practică reţetele vechi, de familie. Ouă, lapte, smântână şi brânză. Sunt ingredientele unei plăcinte pădurăneşti. Se fac cu multă dragoste dar şi mai multă atenţie.Coşurile pline de plăcinte rumenite dar şi mirosul îmbietor i-au atras şi pe cei străini de aceste meleaguri.

"Sunt autentice, sunt româneşti. Noi am venit din Italia să le gustăm." 

"Special pentru plăcintele pădureneşti, să pot servi maa la aer curat şi să mă simt bine."

Pe acelaşi subiect

Iar truda gospodinelor a fost răsplătită. 

Femeie: "Astea e ce a mai rămas, că am tot vândut."

Reporter Observator: "Aţi vândut?"

Femeie: "Am vândut bine, zic eu. Peste 200."

Turiştii, în căutare gusturilor tradiţionale

Plăcinta a fost vedetă şi în Marginimea Sibiului unde oamenii din Tălmăcel, mari plăcintari, s-au strâns să arate ce ştiu să facă. Plăcintele de Tălmăcel sunt de obicei umplute cu brânză, ceapă sau cartof. Untul dă însă aroma specifică. 

"Unt de oaie. Îi dă gustul ăla bun la plăcinta asta cu brânză şi cartof."

Pofticioşii nu au fost nici aici timizi. "Degustăm din fiecare, şi plăcinta cu urdă care e tot provenită din zonă şi plăcinta tradiţională care este scovearca cu brânză."

Reporter Observator: "Ce aţi testat. Plăcinte?"

"Tot. Plăcinte scovergi, din acestea probabil că o să iau şi din aia...Îmi permite şi constituţia."

La mare căutare au fost şi tocana de oaie la ceaun, precum şi bulzul ciobanesc rumenit pe jar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Travel » Festivalul plăcintelor din Munţii Poiana Ruscăi. Turiştii vin în căutarea bunătăţilor tradiţionale