Video Greşeala comisă de mulţi turişti în cel mai aglomerat weekend de pe litoral. "Aici e cel mai rău"
Toată România s-a mutat la mare. Sau cel puţin aşa pare dacă ne aruncăm un ochi pe litoral. 120.000 de turişti au invadat plajele în acest weekend. Nici măcar preţurile de vârf de sezon nu-i mai sperie. Şi nici razele soarelui extrem de nocive de la orele de vârf. Aşa că mulţi stau sub cerul liber cât e ziua de lungă.
La prânz, când arşiţa e în toi, plaja din Vama Veche era ticsită de oameni. După ce vijelia de ieri le-a încurcat planurile de bronz, turiştii şi-au luat revanşa cu vârf şi îndesat. Pentru că, spun ei, vacanţa este prea scurtă ca să stai la umbră. Chiar dacă, atrag atenţia medicii, razele soarelui sunt extrem de nocive în orele de vârf.
Unii turişti nu s-au ferit de soare
- Turist: Pe picioare, aici e cel mai rau. Pe picioare m-am înroşit.
- Reporter: Ai stat în orele de vârf?
- Turist: Puţin. De la 12 până la 5 am stat ieri, e OK.
- Reporter: Te-ai protejat cu creme?
- Turist: Nu, nu ne protejăm.
Întrebat de la ce oră este pe plajă, un turist răspunde: "De la ora 12 sau 1, cam aşa, că ne-am trezit pe la 11. Nu am putut să dormim mai mult. Noi nu avem cazare, dormim în maşină. Am aici o prietenă care a adus un spray SPF 50. M-am dat cu ăla, sunt protejat".
- Românii au fugit de caniculă şi au invadat plajele de pe litoral. Nici preţurile nu-i sperie: "Am intrat în...
- Colţul de Rai din inima munţilor, unde aerul puternic ozonat e medicament natural. "Mai mult vin străini decât...
- Băuturile pe care "se bat" turiştii din Mamaia. Alegerile în vogă de anul acesta i-au surprins pe mulţi
Cum aplicăm corect crema cu SPF
Doar pentru scurt timp, atrag atenţia medicii. Ca să aibă efect, crema de protecţie solară trebuie reaplicată la fiecare două ore sau după ieşirea din mare. Dacă totuşi stăm la soare în intervalul 11-16, ar fi bine să ne hidratăm. Dar ar trebui să bem apă, nu bere sau alte băuturi alcoolice, spun specialiştii.
"Mă răcoresc cu puţin whisky", arată un turist. "Soţii şi copiii ne aşteaptă acasă, ne distrăm. Am fost şi aseară, a fost foarte frumos. (n.r. Bem) bere", recunoaşte o tânără. Greşit, spun medicii, pentru că alcoolul deshidratează şi mai mult, iar pe fondul căldurii poate duce la scăderea tensiunii.
Hidratarea e foarte importantă
Întrebat cu ce se răcoresc turiştii, Andrei Sârbu, barman, răspunde: "Cu mult alcool. Limonadă, apă plată multă. Ginul tonic, vindem cel puţin trei baxuri de gin pe zi".
În 80% dintre hotelurile de pe litoral nu mai e nicio cameră liberă în acest weekend. Briza mării a atras şi musafirii mai puţin obişnuiţi. O vulpe a fost surprinsă tolănită la soare, ca o divă, pe digurile din Eforie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰