Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Legendele Brașovului. Care este originea numelor unora dintre cele mai cunoscute locuri din orașul de sub Tâmpa

Orice comunitate are poveștile ei. Unele triste, altele vesele sau de-a dreptul șăgalnice. Prin ele trăiește sufletul orașului, şi asta e evident mai ales când amintirile trecute din generaţie în generaţie sunt legate de construcții emblematice, ce trec, la rândul lor, testul timpului. Descoperim câteva legende urbane pe care le ştiu toţi braşovenii. 

de Claudiu Loghin

la 05.02.2023 , 21:37

Facem primul popas în Săcele, la câţiva kilometri de Brașov. O localitate cu aproape 31 de mii de suflete. Şi o legendă pe care o ştie toată lumea. E povestea unei clădiri emblematice, care veghează localitatea încă de pe vremea când era bunica fată.  

"Așa știu că îi spune, Ambasada Franceză."

"Îi spunea Ambasada Franceză, dar nu știu de ce avea denumirea asta, nu știu."

Vezi și

Ambasada e, de fapt, căminul unei uzine din Săcele. A fost ridicat la 1953. La sfârșitul anilor 60, pentru o scurtă perioadă de timp, în ea au locuit inginerii francezi detașați să se ocupe de punerea în funcțiune a unor linii tehnologice importante, la uzina Electroprecizia. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: "Povestea clădirii din spatele meu are o istorie veche de mai bine de jumătate de secol. La început, a fost o simplă glumă, care s-a transformat în adevărată legendă, pe principiul bulgărelui de zăpadă."

Virgil Popa, fost director al uzinei, primar Săcele: "Au venit specialiștii din Franța, ca să le pună în funcțiune, să instruiască personalul de la Săcele și au venit câțiva tehnicieni. Și au fost cazați în această clădire. Și aici s-a făcut, cumva, trecerea gen Ambasada Franceză, pentru că erau acolo cazați francezi. Francezii au plecat, clădirea a rămas cu acea titulatură, Ambasada Franceză."

Azi, ambasada e în șantier. Primăria vrea să amenajeze în ea locuințe sociale. 

Aurelian Danu, sociolog: "E o dorință a lor, era, practic, o singură legătură cu Occidentul, că ăsta era, de fapt, un mecanism de apărare al eu-lui, de ușoară persiflare."

Cum și-au primit cele mai celebre zone din Brașov numele?

Nici Braşovul nu duce lipsă de poveşti şi toponime neoficiale, dar pe care le ştie toată lumea. 

"Asta e zona Gemenii."

Cele două blocuri sunt primele din zonă care au străpuns cerul, dincolo de nivelul etajului patru. De la semeţia de odinioară, azi complet irelevantă în peisajul marelui oraş li se trage și renumele.

Claudiu Loghin, reporter Observator: "Construcția celor două blocuri identice, din spatele meu a lăsat o amprentă foarte puternică, în memoria colectivă a brașovenilor. Atât de puternică, încât numele s-a născut de la sine: Gemenii. Și gemeni au rămas, până în zilele noastre."

O altă legendă urbană e legată de numele celei mai mari fabrici din Brașovul comunist.

"Steagul Roșu. De unde vine denumirea asta? De la fosta întreprindere de camioane."

"De la fabrica Steagul vine și denumirea."

Alina Beteringhe, manager Muzeul Amintirilor din Comunism: "În jurul fabricii Steagul Roșu a fost construit un cartier care a luat și el cumva numele fabricii. În mentalul colectiv, toată zona este cunoscută ca Steagul Roșu. Când spui Steagul, știe fiecare la ce te referi, ce fabrică, unde e, ce a reprezentat."

Claudiu Loghin, reporter Observator: "Denumirea Steagul Roșu a fost dată uzinei în 1948, după venirea la putere a comuniștilor. Și a rămas una dintre cele mai puternice legende urbane ale Brașovului."

Cum apar toponimele?

Ioana Toma, psiholog: "Comunitatea reprezintă, din punct de vedere emoțional și social, cât și spiritual, locul în care ești acolo, aparții, indiferent cine ești și, de multe ori, în ciuda a ceea ce ești. Noi vorbim aceeași limbă, iar acest lucru îți dă senzația de conexiune. Noi avem nevoia de a simți că avem ceva important împreună."

Aurelian Danu, sociolog: "Toate aceste elemente simbolice nu surprind doar aspectul arhitectural fizic, ci vin și cu încărcătură emoțională, din spate, evenimențială, fie că vorbim de evenimente pozitive, fie că vorbim de mecanisme de apărare ale eu-lui, mecanisme de apărare la nivel colectiv, pentru că avem și asemenea debușee."

Fiecare dintre numele inedite de locuri spune o poveste despre evenimente sau împrejurări care au impresionat comunitatea suficient de tare încât să le adopte. Întocmai cum unii se aleg cu porecle ce devin mai cunoscute decât propriul lor nume. 

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Travel » Legendele Brașovului. Care este originea numelor unora dintre cele mai cunoscute locuri din orașul de sub Tâmpa