Antena Meniu Search
x

Video Locul din România unde cazarea este gratuită. Turiştii trebuie să doarmă pe paie, în paturi de lemn, ca în transhumanță

Sunt o mulţime de destinaţii frumoase la noi în ţară, unele mai cunoscute, altele, mai intime, mai relaxante, dar la fel de spectaculoase. Aşa că, vă invităm într-o călătorie în timp. Mai exact, într-o vacanţă la stână. Ciobanii de pe Transalpina ademenesc turiștii cu bulz și tocan de oaie și îi invită să descopere superba priveliște de deasupra lumii. Pot să înnopteze la stână, să doarmă pe paie în paturi de lemn, ca în vremurile în care se făcea transhumanță, și să încerce straie vechi și de o sută de ani.  

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 29.06.2022, 10:44

Vezi și

De când s-a deschis Transalpina, mașinile și motocicletele roiesc pe spectaculoasa șosea. Iar stâna e un popas de neratat. Ciobanii le pregătesc turiştilor mâncare de se ling pe degete. Ca odinioară.

Avem tradiționalul bulz ciobănesc la grătar, cu brânză de burduf în interior, pastramă de oaie, cârnăciori de porc, de vită, spune un cioban. 

Tocanul de oaie, produs tradițional și cel mai căutat, la ora actuală, pe Transalpina. Se mănâncă foarte bine, afirmă un alt cioban.

Citește și: Cele mai frumoase castele din Europa. Destinații de basm pentru anul 2022

Pe acelaşi subiect

Turiştii pot încerca preparatele tradiţionale de la stână 

Toate merg de minune cu o mămăliguță fierbinte, făcută în ceaun, la foc iute. Cu masa pusă în aer liber, oaspeții au impresia că s-au întors în timp.

Reporter: Ați încercat preparatele ciobanilor de aici?

Turistă: Un bulz. A fost bun. E prima dată când am mâncat bulz.

Copil: Am mâncat niște bulz cu pastramă și a fost foarte bun.

Reporter: E prima dată când mănânci aici la stână?

Copil: Da.

Reporter: Și ți-a plăcut?

Copil: Da. E foarte bun.

Cum în creierii munţilor nu sunt mai mult de 8 grade, cojoacele ciobanilor nu sunt bune doar pentru poze. Ţin și de cald.

Turist: Din Buzău.

Reporter: Prima dată?

Turist: A patra oară. Am zis să vin și cu familia, și cu cea mică, să le arătăm locurile din România, foarte frumoase.

Reporter: V-ați pus un pic în pielea ciobanului?

Turist: Da, e pentru prima dată. O amintire frumoasă.

Cazarea la stâna de pe Transalpina este gratuită 

Stâna a fost transformată într-un mic muzeu, cu piese vestimentare vechi și de un secol, dar și războaie de țesut din timpuri aproape uitate. Iar cazarea e gratuită aici.

Mărioara Babu, proprietar stână: Sunt foarte încântați. Văd cum se mulg oile, cum se face brânza. Aici nu e numai o stână comercială. Este stână tradițională.

Aventura pe Transalpina continuă cu priveliști care îți bucură privirea oriunde te-ai uita și turme de oi care pasc nestingherite sub o mare de albastru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Travel » Locul din România unde cazarea este gratuită. Turiştii trebuie să doarmă pe paie, în paturi de lemn, ca în transhumanță