Antena Meniu Search
x

Video Minunea ascunsă din Muntii Apuseni: Locuri unicat de unde s-a născut povestea Fefeleagăi. David, strănepotul femeii, încearcă să-i păstreze vie amintirea

Vă mai amintiţi de "Fefeleaga" din povestirea lui Ion Agârbiceanu? Puţini ştiu că eroina din carte a fost o femeie în carne şi oase. Strănepotul ei încă trăieşte şi încearcă să-i păstreze vie amintirea prin turism. Fefeleaga a trăit şi a muncit la Detunate, o minune a naturii ascunsă în munţii Apuseni. O echipă Observator a mers pe urmele poveştii care continuă şi în zilele noastre. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 22.06.2022, 19:54

Vezi și

Suntem în inima Apusenilor. Aici, din mijlocul pădurilor înalte de brazi se înalţă spre soare Detunata Goală şi Detunata Împădurită, două minuni ale naturii. Coloanele piscurilor de piatră sunt din bazalt. Din când în când, un bolovan se desprinde din masiv şi se izbeşte cu putere de pământ, iar căderea răsună ca un tunet. De aici şi numele splendidelor monumente ale naturii.

Minunea ascunsă în Muntii Apuseni

Alex Prunean, reporter Observator: Dacă alegem traseul marcat cu punct roşu, avem de mers o oră şi jumatate, dar vom ajunge direct pe culmile formaţiunii. În schimb, dacă îl alegem pe cel marcat cu cruce roşie vom ajunge la bază, dar avem posibilitatea să facem un popas la casa în care a trăit Fefeleaga lui Agârbiceanu. O alegem pe cea de-a doua.

La poartă, ne întâmpină strănepotul Fefeleagăi. 15 ani a trăit şi a muncit aici femeia a cărei poveste spusă de Agârbiceanu a devenit-monument de tărie şi sacrificiu.

Pe acelaşi subiect

David: Se numeşte popasul lui Fefeleaga, întrucât fata lui Fefeleaga a fost mama lui taică-meo, adică străbunica mea. Am zis că memoria ei merită măcar atât, să îi pun numele ei. Ăsta-i cojocul Fefelegii original. Uitaţi că se vede, e şi uzat. Asta-i desaga cu care mergea după mâncare şi asta e traista ei.

De-a lungul anilor, sute de oaspeţi din toată lumea au trecut pragul micului popas şi i-au strâns mâna lui David.

David: Eu n-am avut bani de reclamă. Mi-au făcut turiştii reclamă. Fosta nevastă făcea nişte plăcinte buciumăneşti, cu ceapă bârnă şi mărar şi lumea venea, o afinată bună, o ţuică naturală.

Majoritatea turiştilor care ajung la popas vin pentru Detunate, unicele stânci din Europa care s-au format în urma unei erupţii vulcanice.

David: În basme, se spune că a dat uriaşul cu buzdganul şi a căzut.

Alex Prunean, reporter Observator: Chiar aici la baza Detunatelor se simte cel mai bine efectul permafrostului, pentru că sub noi se afla un gheţar. Deşi suntem la final de iunie, răcoarea care vine dinspre sol se simte extrem de tare, iar în pământ, încă găsim gheaţă.

Locul poate fi vizitat oricând, iar la popas turişti sunt bineveniţi indiferent de anotimp, cu rezervare sau neanunţaţi. O bună bucată din drum e neasfaltată, iar nepotul eroinei din cărţi şi-ar dori ca măcar acum, în secolul XXI, să nu mai fie un chin să ajungi la casa Fefeleagăi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » Minunea ascunsă din Muntii Apuseni: Locuri unicat de unde s-a născut povestea Fefeleagăi. David, strănepotul femeii, încearcă să-i păstreze vie amintirea