Video

Morile de apă din Rudăria, magnet pentru turişti. Proprietarii morilor s-au obişnuit să devină zilnic ghizi turistici

De Redactia Observator.
Publicat: 10.05.2021, 16:24.
Actualizat: 10.05.2021, 16:43

Ne continuăm periplul prin ţinuturi de poveste şi ajungem la morile de apă din Rudăria, judeţul Caraş-Severin. O filă din istoria ţării, morile de aici datează de sute de ani şi sunt şi astăzi funcţionale.

Din cele 48 de mori existente în perioada interbelică, numai 22 au rămas în picioare şi sunt deschise turiştilor. În Rudăria, tărâmul morilor de apă, există o rezervaţie unică prin întindere şi vechime, un simbol al tehnicii populare almăjene. An de an, mii de curioşi vin aici pentru a admira construcţiile pitoreşti care au rezistat testului timpului.

Aici tradiţia mersului la moară nu s-a pierdut, iar morarul locului se asigură că morile nu au nici un răgaz. 30 de familii se asigură că totul merge aşa cum trebuie.

Morar: Toţi au dreptul o zi şi o noapte pe lună. Mâine vine altul la moară. Nu mă mai găsiţi pe mine. Punem cheia la un loc. Fiecare când e ziua lui ştie. Piatra asta are 60 de ani, asta. Şi mai ţine 30. Când nu mai merge, avem rezervă acolo.

Şi cum turiştii sunt atraşi ca un magnet de celebrele mori de apă, aproape toţi proprietarii de mori devin de voie, de nevoie ghizi turistici.

Turist: Se poate măcina şi bob de grâu?

Morar: Şi grâu avem, da. Şi grâu. Dar ala face mult praf aici. Pe ăla îl fac noaptea uneori. Că las uşile deschise, nu vine nimeni.

Reporter: De unde aţi aflat de mori?

Turist: De pe internet o dată şi de la televizor o dată, a fost o promovare, nu ştiu, acum ceva vreme şi am vrut să venim de anul trecut, dar a fost, cum ştie toată lumea, pandemia. Acum ne-am vaccinat, suntem imunizaţi, cu rapel cu tot. Am zis: hai să vedem şi noi morile.

Turist: E ceva inedit. La noi în zonă nu sunt şi am venit să le vedem. E ceva spectaculos.

Iar pentru ca experienţa să fie completă, turiştii pot cumpăra făină proaspăt măcinată direct de la morar.

Morar: Facem făină de grâu, facem făină integrală. Să mai facă omul câte o gogoaşă, câte o scoveargă. Îi aşteptăm să vină.

În anul 2004, morile de apă de la Rudăria au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 21 iunie 2021. Leii sunt sfătuiți să evite investițiile financiare. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro