Antena Meniu Search
x

Video O staţiune de vis, dar fără drumuri practicabile: "Distrugi maşina, o faci praf. Ăştia sunt bani aruncaţi"

Avem locuri frumoase în ţară, dar n-avem drumuri care să ne ducă la ele. Este şi cazul uneia dintre cele mai promiţătoare staţiuni montane de schi din ţara noastră: vorbim de Rânca.

Alin Stan
de Alin Stan

la 12.11.2021, 19:54

Vezi și

Cum sezonul sporturilor de iarnă se apropie, staţiunea ar trebui să fie la mare căutare pentru pârtiile de care dispune. Acest lucru nu se întâmplă însă. Jumătate din străzile din staţiune sunt impracticabile pe timp de iarnă, iar turiştii evită să îşi petreacă sejurul aici, spre disperarea proprietarilor de cabane. 

Până să ajungă să se relaxeze la poalele muntelui, turiştii care merg la Rânca au de înfruntat străzile din staţiune. Pavate cu gropi şi promisiuni, multe dintre ele arată ca după bombardament. Iar coşmarul începe abia iarna.

Valentin Poenaru, cabanier: Sunt gropi atât de mari încât poţi să îţi spargi baia pe acolo, distrugi maşina, o faci praf. Iarna nu mai vezi pietrele. Este şi foarte inclinat, iar masina pierde aderenţa. Gheaţă, zăpadă, imposibil de ajuns la cabane. 

O staţiune de vis, dar fără drumuri practicabile

Pe acelaşi subiect

Cu nervii întinşi la maximum, cabanierii din zonă povestesc despre lucrările absurde făcute din staţiune. 

Valentin Poenaru, cabanier: Un teren în care nu sunt case, nu se vede nimic construit acolo şi drumul duce nicăieri. Adică au pus asfalt pe vreo trei patru sute de metri, în condiţiile în care cu trei patru sute de metri puteau să asfalteze strada asta, de la asfalt, până la mine, la ultima casă. 

În locul asfaltului a fost turnat pietriş, iar lucrarea a fost lăsată neterminată. Iar în lipsa unor sisteme care să colecteze apa, pietrişul este luat de apă, după fiecare ploaie. În plus, venirea iernii ameninţă şi mai mult starea drumului.

Valentin Poenaru, cabanier: La prima lamă a buldozerului care va împinge zăpada, în mod sigur va împinge cu piatră cu tot şi drumul ajunge la starea iniţială. Ăştia sunt bani aruncaţi. 

Constantin Pănescu, cabanier: Fiecare din turişti apelează unii la alţii, la cabanieri să-i tragă, să-i scoată la strada principală. Să sperăm că în acest an va fi, să sperăm că mai bine.

Speranţe multe şi puţine certitudini au şi autorităţile, care vor să repare drumurile abia anul viitor. Valoarea proiectului este de 5,2 milioane de lei, bani care vin prin Compania Naţională de Investiţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Travel » O staţiune de vis, dar fără drumuri practicabile: "Distrugi maşina, o faci praf. Ăştia sunt bani aruncaţi"