Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Observator din Israel. Ierusalim, o călătorie spre credinţă şi spre un loc al contrastelor

Israel, Ţara Sfântă, o călătorie spre credinţă şi spre un loc al contrastelor. O echipă Observator a fost călător şi pelerin într-o ţară care se bucură de turişti în deplină libertate după pandemie. Ierusalimul şi-a dezvăluit secretele şi aromele, din pieţele pline de culoare şi viaţă până în locurile sfinte pentru credincioşii de trei religii.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 10.06.2022, 20:32

Vezi și

Un amalgam de experienţe şi stări. Un loc popular pentru turişti, dar şi pentru localnici, în care oraşul se simte ca un vârtej. În marea de oameni e imposibil să nu găseşti şi români. 

"Soţul meu este născut în România!"

"M-am născut la Cluj. Iubesc să călătoresc în România, dar iubesc să trăiesc în Israel"

 Andra Pascu, reprezentant Ministerul Turismului Israel: Miercuri și joi seară în mod special toate tarabele aici se transformă în mici cluburi și baruri, unde tinerii ies să se distreze, să bea un mastih, o batură locală de aici, să asculte muzică, dansează pe mese.

Pe acelaşi subiect

Toate aromele Israelului se simt şi se văd cel mai bine la piaţă

Iar şoaptele trecutului se aud în cartierele vechi, pline de cafenele şi suveniruri. Nader e palestinian şi se laudă că are cea mai bună cafea din Ierusalim. Preţuieşte nespus clienţii români.

Nader, patron cafenea: Mai întâi, mirosiţi această cafea! E cafeaua mea specială. Cardamon. Oamenii care beau cafea înţeleg cafeaua, de aceea ei ştiu care este cafeaua adevarată şi care nu. 

Turiştii din toată lumea îşi lasă banii în cafeneaua lui. Şi primesc în schimb, pe lângă licoarea aromată, amintiri de neuitat.

Călătoria prin Ierusalim ne duce inevitabil şi pe drumul pelerinilor

Ami Alone, Ministerul Turismului din Israel: Romania este considerată ţară main (n.r. pentru turism) Avem pelerinii care vin şi fac excursii la Ierusalim, la Marea Moartă şi în nord ca să vadă locurile sfinte şi fac rutele normale.

E o zi de vineri şi sunetele şi credinţele se amestecă în oraş. E ora de rugăciune la musulmani, iar la evrei se apropie Shabatul. Pentru a ajunge la principalul lor loc de rugăciune, Zidul de Apus, trecem printr-un control de securitate. 

Bianca Iacob, reporter Observator: La zidul plângerii, intrările pentru bărbaţi şi femei sunt separate. Auzim de la moschee rugăciunea.

Iar creştinii se îndreaptă către locul de temelie al credinţei.

Bianca Iacob, reporter Observator: Către Sfântul Mormânt sunt trei drumuri, însă calea cea mai scurtă este prin cartierul creştin şi asta am ales şi noi. Şi înainte să mergem la Sfântul Mormânt am cumpărat şi lumânări. 20 de shekeli 33 de lumânări, preţurile diferă în funcţie de tipul de ceară şi de mărimea lumânărilor, dar şi în funcţie de culoare. 

Întreg Ierusalimul e o călătorie spre centrul credinţei şi spre tine însuţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » Reportaj Observator din Israel. Ierusalim, o călătorie spre credinţă şi spre un loc al contrastelor