Video Satul din România unde soarele "răsare" de două ori. A fost desemnat destinaţia anului 2024: peste 100.000 de turişti îl vizitează anual
Un sat din Apuseni a fost desemnat de jurnaliştii de călătorie destinaţia anului 2024. Rimetea, o mică aşezare de la poalele Munţilor Trascăului, a făcut din meşteşuguri vechi de câteva secole atracţii pentru generaţiile noi, pentru vloggeri şi influenceri.
Cea mai veche moară de apă din Apuseni funcţionează neîntrerupt la Rimetea de patru secole. În timp ce localnicii încă o folosesc, turiştii vin ca la muzeu.
Both István, localnic: Aici curgea făina. Luam morarul ăsta, îl puneam aici, la sac. S-a umplut sacul. A prins calul, a clopotul la cal, la gât şi au fost măcinate.
Fenomen unic: soarele "răsare" de două ori
În iulie la Rimetea are loc un fenomen unic: soarele "răsare" de două ori. Practic, mingea de foc poate fi văzută de după Piatra Secuiului, apoi dispare după creasta acestuia și rasăre din nou. Vloggeri din toată lumea vin să admire spectacolul. Anual, 100.000 de turişti vizitează satul.
Turişti: Foarte fain. Ne place că e liniştit. E o zonă conservată cum nu prea mai sunt. De aia venim aici, că e linişte şi pace. Venim, de două - trei ori pe an venim. La Rimetea, la conacul Secuilor, la restaurant.
Rimetea a primit titlul de destinaţia anului
Recent, Rimetea a primit titlul de destinaţia anului, oferit de Clubul Presei de Turism.
Deak Szekely Szilard Levente, primar Rimetea: Este o bucurie enormă şi este o onoare că am primit acest premiu prestigios. În primul rând este o recunoaştere a meritelor tuturor locuitorilor de la Rimetea, care sunt harnici şi îşi întreţin porţile cum trebuie.
Jurnaliştii specializaţi în călătorii au fost impresonaţi de fostul burg unde s-au contopit două etnii -sași și secui - dar și două bresle mineri și fierari care trăiau din scormonitul Apusenilor. Localitatea i-a cucerit şi pe reprezentanţii Comisiei Europeane, care au oferit singurul premiu Europa Nostra acordat unei aşezări rurale românești.
Cât costă o noapte de cazare în Rimetea
Vizitatorii care vor sa înnopteze au la dispoziţie 30 de pensiuni. O noapte de cazare costă în jur de 200-300 de lei.
Sidonia Deac, recepţionistă: Putem caza în total 74 de persoane în 33 de camere. Bucătăria noastră are specific unguresc, atât unguresc, cât şi românesc. La noi aici avem saună şi ciubăr care este inclus în preţul de cazare. Şi drumeţii pe Piatra Secuiului. La Cetate. Este şi salona Turda, cetatea Alba Carolina.
Localnicii au deschis în Rimetea magazine de suveniruri şi mai multe cârciumi de sat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰