Antena Meniu Search
x

Mesaj de avertizare pentru filmele comuniste. CNA vrea ca televiziunile să informeze "tinerii de azi" că producţiile erau supuse cenzurii

Consiliul Naţional al Audiovizualului vrea ca telespectatorii să realizeze că filmele făcute înainte de 1989 erau supuse cenzurii şi propagandei comuniste şi că nu reflectau realitatea. Astfel CNA recomandă televiziunilor mai multe modalităţi prin care acestea pot avertiza cu privire la epoca în care au fost făcute aceste filme.

de Redactia Observator

la 02.02.2022, 11:01

Imagine din filmul BD
Filme precum cele din seria Brigada Diverse vor afişa un mesaj de avertizare cu privire la epoca în care au fost realizate - Arhivă
  • încât telespectatorii să fie conştienţi că, în acele vremuri, orice producţie cinematografică tercea prin cenzură.

O recomandare aprobată marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului arată că televiziunile vor trebui să informeze publicul în cazul prezentării unor producţii cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989.

Propunerea aparţine lui Răsvan Popescu, fost preşedinte al CNA, care spune că recomandarea este destinată "în special tinerilor de azi". 

"Ei nu ştiu - nu au de unde - cum e să trăieşti într-o ţară fără libertate de exprimare, în care cenzura şi propaganda falsificau realitatea, astfel încât deposedarea ţăranilor de pământ, de exemplu, prin colectivizare era un fapt pozitiv; la fel, naţionalizarea fabricilor, iar rezistenţa din munţi era privită ca un act de trădare naţională. Au fost doar câteva exemple care se regăsesc în cinematografia epocii", a arătat Răsvan Popescu.

Cum vor fi avertizaţi românii cu privire la filmele comuniste

Pe acelaşi subiect

USR a iniţiat un astfel de proiect prin care propunea marcarea cu litera "C" de la "cenzură" a filmelor, însă CNA a considerat formularea "uşor excesivă", astfel că a venit cu propria propunere, mai spune Răsvan Popescu. "Am propus atunci o recomandare care să avertizeze publicul în legătură cu aceste producţii şi să încerce, într-un fel, să le pună în contextul epocii", a explicat Popescu.

În cadrul dezbaterilor asupra formei recomandării, Valentin Jucan, membru al CNA, a pledat pentru menţinerea în document a precizării "film realizat în perioada comunistă în care funcţiona cenzura şi propaganda de stat", eliminându-se cea de-a doua formulare - "film realizat în perioada comunistă în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii". Ulterior, acesta a renunţat la propunere.

"Tind, totuşi, să merg pe varianta propusă de Răsvan Popescu, să dăm posibilitatea radiodifuzorilor să aleagă. Dar haideţi să nu mai fugim cu atâta pudibonderie de cuvântul propagandă, fiindcă exact acesta este elementul reclamat în filmele care sunt, cu ghilimelele de rigoare, 'reclamate'. Exact actul de propagandă de stat şi, prin ea, de mistificare a istoriei, de mistificare a modului în care România s-a raportat la ţările vecine, mistificare a rolului statului, a instituţiilor lor, a familiei, a credinţei ş.a.m.d. (...) Deci, haideţi să nu ne purtăm cu mănuşi în legătură cu o epocă care nu s-a purtat cu mănuşi", a spus Jucan.

Membrii Consiliului au agreat ca ambele formulări să rămână în textul recomandării, alegerea uneia sau a alteia rămânând la latitudinea televiziunilor. Potrivit recomandării CNA, în cazul prezentării unor producţii cinematografice româneşti realizate înainte de '89, televiziunile au de ales fie difuzarea unor emisiuni în care pot fi puse în discuţie aceste pelicule prin participarea unor invitaţi care să cunoască contextul istoric şi cultural al realizării acestora, fie informarea publicului prin afişarea statică şi lizibilă a uneia dintre menţiunile: "film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii" sau "film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat".

Analiza şi critica de specialitate în cazul acelor producţii cinematografice româneşti se pot realiza înainte sau după difuzarea lor, în cadrul serviciilor de programe, iar alegerea formulei potrivite rămâne la latitudinea postului, în funcţie de fiecare film în parte, se mai precizează în recomandarea CNA, relatează Agerpres.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » TV » Mesaj de avertizare pentru filmele comuniste. CNA vrea ca televiziunile să informeze "tinerii de azi" că producţiile erau supuse cenzurii