Antena Meniu Search
x

Rusia încercuită de NATO şi Vladimir Putin alungat de la putere. Realitatea alternativă în care trăiesc ruşii

Occidentul se teme că Vladimir Putin ar putea invada Ucraina, dar rușii nu văd asta la televizoare. Kremlinul a intensificat în ultimele săptămâni campania de propagandă internă, atât la TV, cât și online pe rețelele de socializare, unde rușii sunt bombardați zilnic cu știri despre atacul pregătit de NATO asupra țării lor. 

de Redactia Observator

la 26.01.2022, 16:34

Rusia încercuită de NATO şi Vladimir Putin alungat de la putere. Realitatea alternativă în care trăiesc ruşii
Vladimir Putin - Getty Images

În lumea occidentală domină de câteva săptămâni știrile despre zecile de mii de soldați ruși de la granița cu Ucraina, despre amenințări și posibile atacuri de tip "red flag" din partea Moscovei, dar dacă te uiți la televiziunea rusă de stat, vezi imagini cu soldați și tancuri NATO, cu sârmă ghimpată și lunetişti pregătiți de atac ...asupra Rusiei.

Criza din Ucraina este ilustrată fix invers la TV în Rusia, relatează CNN. În realitatea alternativă din peisajul media de aici, forțele NATO se pregătesc să pună în aplicare un plan care este în lucru de ani de zile: încercuirea Rusiei, răsturnarea președintelui Vladimir Putin și preluarea controlului asupra resurselor energetice ale țării, scrie Jill Dougherty, șef al biroului CNN de la Moscova.

Rușii bombardați cu știri că vor fi atacați de NATO

În aproape toate știrile și talk-show-urile de la televiziunea de stat se repetă obsesiv că Ucraina este un stat eșuat, controlat în întregime de ”păpușarii” americani. Europa este prezentată ca un grup slab și divizat de lachei care primesc comenzi de la Washington.

Pe acelaşi subiect

De un tratament asemănător au parte și americanii. Pe de o parte sunt amenințători și înfricoșători, pe de altă parte sunt slabi și divizați de clasa politică și tulburări rasiale. Cum pot fi americanii amenințători și slabi în același timp? Asta este una dintre enigmele propagandei de stat ruse în încercarea de a crește tensiunile și de a instaura teamă.

„În loc de răspunsuri la inițiativele pașnice ale Kremlinului, ne îngroapă cu acuzații și noi amenințări”. Așa a început duminica trecută un popular program de știri de la televiziunea de stat „Vesti Nedeli” („Știrile săptămânii”), prezentat de Dmitri Kiselyov.

Orice urmă de dezacord între Europa și SUA sau NATO este o știre importantă în Rusia. Una cele mai importante știri din emisiunea lui Kiselyov a fost cea despre comentariile șefului marinei germane care a spus că Putin „merită respect” și că Crimeea este „pierdută pentru totdeauna”. 

Deși nu are loc o invazie în Ucraina în prezent, în presa rusă se duce un război al declarațiilor. Declarațiile guvernului american sunt considerate mincinoase, iar purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a acuzat Washingtonul de „isterie informațională”, „minciuni” și „falsuri”.

Inclusiv hărțile prezentate de televiziunea de stat rusă arată că aliatul Belarus este înconjurat de forțele NATO, așa cum prezintă presa occidentală Ucraina înconjurată de militari ruși.

Acuzațiile că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina sunt considerate dovezi de „rusofobie” din partea „anglo-saxonilor”. Tensiunile nu sunt mari din cauza Rusiei, ci din cauza NATO, spune Kremlinul.

56% dintre ruși, îngrijorați că va avea loc un război mondial

Această propagandă pare să aibă efect. Un sondaj din decembrie al organizației neguvernamentale de cercetare sociologică Levada-Center a arătat că jumătate dintre respondenți dau vina pe SUA și NATO pentru tensiuni, în timp ce doar 3% până la 4% dau vina pe Rusia.

Sondajul a constatat că mai bine de jumătate dintre ruși cred că criza din Ucraina nu va escalada într-un război. Mai mult de o treime dintre ruși (39%) cred că războiul este „inevitabil” sau „foarte probabil”. " Un sfert dintre respondenți au spus că un război între Rusia și NATO este posibil.

Într-un alt sondaj al Levada-Center, tot din decembrie, 56% dintre respondenți au declarat că relațiile dintre Rusia și NATO s-au deteriorat serios, fiind cel mai mare procent de când a început conflictul cu Ucraina în 2014. Tot 56% dintre respondenți spun că sunt îngrijorați că va avea loc un război mondial.

Mulți ruși cred că sunt atrași într-un război de către Occident, potrivit unui focus grup condus de Riddle, o publicație online. "Rusia va trebui să răspundă... Suntem ciupiți din toate părțile; ne mușcă. Ce ar trebui să facem? Să cedăm?" a comentat aici un rus.

Sondajele Levada-Center mai arată că rușii sunt „obosiți psihic” de subiectul Ucraina despre care, spun ei, că „pare a fi impus de mass-media importante”. În consecință, mulți telespectatori nu verifică știrile prezentate distorsionat la TV.

În Rusia există și o generație mai tânără care își ia informația din online, dar și aici există riscul de fi bombardați cu știri false. Majoritatea canalelor de știri alternative au fost închise sau marginalizate, așa că presa aservită Kremlinului continuă să domine peisajul media din Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Rusia încercuită de NATO şi Vladimir Putin alungat de la putere. Realitatea alternativă în care trăiesc ruşii