Antena Meniu Search
x

Video Au fost inventate hainele inteligente care ne pot proteja de caniculă: "Sperăm să fie disponibile în aproximativ un an"

Au fost inventate ţesăturile care ne pot răcori cât timp stăm în soare.

de Liviu Redeleanu

la 27.07.2021, 09:18

Vezi și

Vorbim astăzi despre hainele viitorului. Şi pentru că trecem printr-o perioadă cu temperaturi caniculare extreme, vă spun că au fost deja inventate ţesăturile care ne pot răcori cât timp stăm în soare.

Odată cu schimbările climatice, una dintre cele mai mari provocări ale momentului este să găsim soluţii care ne pot face să suportăm mai bine căldura extremă. Cele mai multe dintre aceste eforturi s-au concentrat pe dezvoltarea materialelor de construcţie care pot menţine clădirile mai răcoroase sau pe aparatele electrocasnice, cum ar fi aerul condiţionat. Dar la rândul lor, sistemele de climatizare cresc consumul de energie, ceea ce duce la emisii mai mari de dioxid de carbon şi în final nu facem decât să creştem temperaturile şi mai mult. Aici intervine tehnologia, care vine cu o soluţie sustenabilă. Inspiraţi de aparatele de răcire, oamenii de ştiinţă din China au creat un material textil care poate răci corpul uman cu până la 5 grade celsius.

Dacă îmbrăcămintea care ne poate ţine de cald într-o zi friguroasă nu mai este de mult o noutate, cercetătorii pun acum bazele unei noi provocări - hainele care ne pot răcori într-o zi caniculară. În acest context, specialiştii au început să studieze un nou tip de material textil care permite ceea ce se numeşte răcirea pasivă. Meta-ţesătura, aşa cum a fost denumită de oamenii de ştiinţă din China, preia căldura corpului şi o radiază în exterior, fără a necesita un consum suplimentar de energie. Rezultatul: scăderea temperaturii corpului uman. O inovaţie care promite a fi un mare beneficiu şi pentru mediul înconjurător.

"Adoptarea în masă a unor astfel de haine ar putea ajuta la combatarea schimbărilor cilmatice prin reducerea cererii de aer condiţionat", a declarat Po-Chun Hsu, cercetător Universitatea Duke din Carolina de Nord.

Pe acelaşi subiect

Meta-ţesătura este realizată prin combinarea unor fibre microscopice de oxid de titan, teflon şi acid polilactic, ceea ce îi permite să reflecte radiaţiile ultraviolete. Astfel corpul beneficiază de răcoare, pe măsură ce căldura este eliminată.

Pentru a testa potenţialul materialului, un voluntar a fost expus în lumina directă a soarelui timp de o oră, purtând o vestă fabricată pe jumatate din meta-ţesătură şi pe cealaltă jumătate din bumbac. Iar rezultatele au fost promiţătoare. Senzorii termici de sub ţesături au aratat că temperatură de la nivelul pielii a fost cu aproape 5 grade mai rece pe partea acoperită de meta-ţesătură.

"Prin broderie, tăiere și cusut, meta-ţesătura poate fi integrată într-o mulţime de produse pentru diverse scopuri, de la îmbrăcăminte, până la corturi, huse auto, perdele şi copertine", a declarat Guangming Tao, cercetător Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Huazhong.

Aşa că experimentul a fost făcut şi pe maşini, iar rezultatele au fost similare. Interiorul maşinii acoperit cu meta-ţesătura s-a încălzit foarte puțin comparativ cu alte autoturisme acoperite cu o husă din material textil normal. Inventatorii materialului au precizat de asemenea că efectul de răcire este valabil nu doar sub lumina directă a soarelui, ci şi la umbră. În plus, ţesătura este compatibilă cu tehnicile de cusut comerciale și prezintă proprietăți comparabile cu hainele normale, inclusiv durabilitatea și rezistența la apă.

Ţesătura este de asemenea şi suficient de versatilă încât să permită vopsirea în diverse culori. Totuşi, cercetătorii spun că albul este cel mai eficient. "Această tehnologie poate fi perfect conectată cu o producţie modernă. Unele branduri cunoscute de îmbrăcăminte sunt interesate de această ţesătură. Sperăm ca produsele noastre să fie disponibile comercial în aproximativ un an", mai spune Guangming Tao, cercetător Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Huazhong.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » UseIT » Au fost inventate hainele inteligente care ne pot proteja de caniculă: "Sperăm să fie disponibile în aproximativ un an"