Video Carne produsă în laborator, soluție pentru a evita sacrificarea animalelor. Un start-up din Israel a pus deja ideea în practică
În viitor vom avea carne crescută în laborator. Nu va fi vegană, ci de origine animală, dar nu va necesita sacrificarea vreunui animal.
Carne crescută în laborator. Aceasta poate fi soluția pentru a hrăni o populație în continuă creştere. Forumul Economic Mondial estimează că populaţia planetei se va apropia de 10 miliarde de oameni până în 2050, deşi rata de creștere a încetinit. Oricum, multe guri de hrănit.
Revenind la carnea crescută în laborator. Spre deosebire de cea produsă pe baza de proteine din plante, cum sunt produsele pe care deja le ştim de la Beyond Meat sau Impossible, carnea produsă în laborator are la bază celule de origine animală, crescute în bio-reactoare. Deci nu este vegană, dar nici nu necesita sacrificarea vreunui animal.
Prima fabrică de carne artificială
Un start-up din Israel a dezvoltat prima fabrica pentru carne crescută din celule. Şi poate dejă să producă 500 de kilograme pe zi. Cererea pentru alternative la carne este în creştere pe măsură ce oamenii devin tot mai preocupaţi de bunăstarea animalelor, dar şi a mediului înconjurător.
- Friptura 2.0 cu nanoparticule, făcută la imprimantă 3D din orez și mazăre, pe punctul de a intra pe piață. Are...
- Mulţi fermieri români s-au reorientat. În loc de găini, cresc struţi: "Dintr-un ou pot manca 12 persoane"
- Probleme cu faimoşii mici de la Deduleşti. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au descoperit nereguli...
Aşa a apărut carnea artificială. Pe scurt, procesul implică recoltarea de celule animale, dezvoltate în laborator şi transformate mai apoi într-o adevărată bucată de carne. Totul fără ca vreun animal să fie sacrificat sau rănit.
Prof. Yaakov Nahmias, fondator Future Meat: Nu e nevoie să creşti şi să îl sacrifici pentru a obţine un muşchi.
Dr. Neta Lavon: Am învăţat cum ţesuturile se regenerează singure, în special ţesuturile musculare, care sunt de fapt friptura care ne place tuturor să o mâncăm.
Prof. Yaakov Nahmias, fondator Future Meat: Putem produce carne care este la fel de delicioasă şi la fel de sănătoasă, poate chiar mai sănătoasă decât carnea tradiţională.
Ideea nu este chiar nouă. Primul hamburger de laborator a fost testat în 2013. Doar că producţia lui a costat nu mai puţin de 300 de mii de dolari. Însă start-up-urile de azi propun soluții viabile atât din punct de vedere al costurilor, cât şi al producției. De la primele prototipuri, companiile din domeniu au redus costurile cu până la 99%.
Prof. Yaakov Nahmias, fondator Future Meat: Foarte curând fermierii şi producătorii din toată lumea vor înţelege că dacă vor folosi tehnologia noastră pot produce aceeaşi carne la un cost mai mic, mult mai rapid şi mult mai eficient.
Future Meat poate produce la acest moment carne de pui, de porc, de miel şi în curând de vită. În plus, pretinde cel mai mic preţ pentru pieptul de pui cultivat în laborator - 3,90 de dolari pentru o bucată de 100 de grame.
Dr. Neta Lavon: Avem flexibilitatea de a crea orice fel de carne de vită de care avem nevoie. Această procedură este mult mai sigură, etică, se poate reproduce şi are o mulţime de avantaje şi gustul este foarte bun, la fel ca friptura tradiţională.
Acum, companiile lucrează la mai multe varietăţi, de la slănină până la somon. Scopul este să aducă pe piaţă carne la prețuri accesibile pentru toată lumea, dar în acelaşi timp să se asigure că este la fel de delicioasă şi sănătoasă precum cea tradiţională.
Didier Toubia, fondator start-up de cultivat carne: Un beneficiu cheie al cărnii cultivate este că, fiind carne, încorporează tot profilul nutritiv bun al cărnii pe care o cunoaștem astăzi. Doar am schimbat procesul de producție.
Start-up-ul israelian estimează că produsele sale vor ajunge în restaurantele din Statele Unite până la sfârşitul anului viitor. Dar deja oamenii pot testa carnea crescută în laborator, într-un restaurant din Singapore, primul oraş care a acceptat astfel de produse.
Didier Toubia, fondator start-up de cultivat carne: Avem într-adevăr nevoie să schimbăm fundamental modul prin care ne gestionăm resursele naturale şi prin care ne producem mâncarea pe pământ astfel încât să fim siguri că putem continua şi ne putem dezvolta ca specii pe pământ.
Forumul Economic Mondial susţine că alimentele create în laborator pot fi o soluţie de durată, mai ales pentru că pot rezista mai mult la raft faţă de produsele tradiţionale, fiind lipsite de bacterii. Un lucru este sigur: oamenii consumă tot mai multă carne, iar pentru a le satisface această nevoie soluția nu poate fi creșterea și sacrificarea a şi mai multor animale. Deja acesată industrie este responsabilă pentru 15% din gazele cu efect de seră de pe planeta. Iar peste un sfer din suprafață arabilă a planetei este folosită tot pentru creșterea animalelor. Carnea crescută în laborator poate fi o soluție curată, etică, și care să ne ajute să păstrăm carnea în meniu, dar fără să distrugem planeta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰