Antena Meniu Search
x

Video iOS 15, sistemul de operare de nota 10. Cu ce îmbunătăţiri vine noua versiune

Schimbările pe care Apple le face în noua versiune a sistemului de operare, pentru iPhone, dar şi pentru iPad, îmbunătăţesc experienţa de utilizare şi oferă mai mult control și mai multă libertate.

de Liviu Redeleanu

la 13.07.2021, 08:44

Vezi și

Dacă săptămânile trecute am vorbit despre Windows, cel mai utilizat sistem de operare pentru computere, şi despre Android, cel mai folosit sistem de operare pentru smartphone-uri, azi vom vorbi şi despre iOS, sistemul de operare al celor de la Apple şi vedem cu ce îmbunătăţiri vine noua versiune.

Ştirea importantă este că versiunea BETA a lui iOS 15 este disponibilă, astfel că putem să testăm deja noile funcţii. Noi am făcut-o şi vreau să vă zic că unele dintre ele îmi plac foarte mult. Schimbările pe care Apple le face în noua versiune a sistemului de operare, pentru iPhone, dar şi pentru iPad, nu se încadrează neapărat în categoria senzaţionalului. Aş spune mai degrabă că Apple aduce câteva funcţionalităţi extrem de inteligente, care îmbunătăţesc experienţa de utilizare în general şi care, mai important din punctul meu de vedere, oferă mai mult control și mai multă libertate.

Sunt însă trei zone importante în care Apple a venit cu schimbări destul de mari. În primul rând, la serviciul de video conferinţe. FaceTime nu a fost niciodată foarte avansat. A permis apeluri video între mai mulţi interlocutori şi cam atât. Odată cu iOS 15, aplicaţia primeşte câteva funcţii care o pot face concuret direct pentru Zoom, Teams sau Google Meet. "Acum, vocile prietenilor tăi se aud ca şi cum ar veni din direcţia în care sunt poziţionaţi în apelul video. Este o caracteristică ce face ca apelurile de pe FaceTime să sune ca şi cum aţi sta chiar în aceeaşi cameră", a declarat Craig Federighi, vicepreşedinte software Apple.

Pe lângă funcţia de sunet spaţial care anulează zgomotul de fundal, Apple a venit cu o serie de îmbunătățiri care fac din aplicaţie o unealtă mai bună de lucru, dar şi de distracţie. "Acum poţi genera un link pentru apelurile pe FaceTime şi să îl distribui oriunde. Prietenii tăi cu dispozitive Android şi Windows pot folosi linkul de FaceTime şi să se alăture apelului direct din browserul lor. Share Play este o funcţie nouă şi puternică pentru a împărtăşi experienţele care îţi plac atunci când eşti într-un apel", mai spune Craig Federighi, vicepreşedinte software Apple.

Pe acelaşi subiect

De exemplu, vei putea reda muzică direct în conferinţă, într-un playlist comun. De asemenea, te poți uita la filme și seriale alături de prieteni direct în aplicaţie. Pe lângă distracţie, Apple pune accent şi pe concentrare, prin noua sa funcţie Focus, un soi de "nu deranjaţi" foarte modern. Funcţia le permite utilizatorilor să îşi creeze diverse profiluri pentru a permite doar anumite notificări. "Cu Focus tot ce trebuie să faci este să alegi ce pe ce vrei să te concentrezi. Îţi poţi rezerva timpul pentru muncă sau pentru viaţa personală. Dacă lucrezi poţi alege să primeşti notificări doar de la colegi sau aplicaţii ca e-mailul. Pentru viaţa personală, sugerăm să fii notificat doar de prieteni şi familie", a mai spus oficialul Apple.

Cu această ocazie, Apple schimbă și felul în care notificările sunt afișate. Acestea primesc un design nou și o ordine diferită în listă. De exemplu, mesajele directe sau aplicaţiile pe care le foloseşti constant vor fi întotdeauna prioritare. În plus, noua versiune permite şi selectarea textului direct dintr-o fotografie. "Aici e o poză cu un prieten. Pot selecta şi am opţiunea de a folosi Look up pentru a afla mai multe despre acest restaurant şi chiar să mă uit la locaţia lui. Acum, puteţi vedea că în spate este un număr de telefon. Pot să măresc imaginea şi cu Live Text este recunoscut cu un link. Pot doar să apăs şi să dau un telefon", precizează Craig Federighi.

Un update primeşte şi aplicaţia Photos. Imaginile trimise de la prieteni pot fi integrate în fluxul foto personal, dacă persoana a fost de faţă atunci când a fost realizată fotografia. Iar Apple va începe şi o dezvoltare rapidă a portofelului virtual. În curând va putea să stocheze cărțile de identitate sau chiar legitimaţiile de muncă. Acum, dacă sunteţi extrem de nerăbdători şi vreţi să fiţi printre primii care testează noile funcţii, puteţi descărca varianta BETA de pe site-ul beta.apple.com. Dar vă recomand să nu o instalați pe iPhone-ul pe care îl folosiţi zilnic, ci mai degrabă pe unul de test. Varianta finală ar urma să fie şi ea lansată cel mai probabil în toamnă, în septembrie sau octombrie şi va fi updatată gratuit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » UseIT » iOS 15, sistemul de operare de nota 10. Cu ce îmbunătăţiri vine noua versiune