Antena Meniu Search
x

Video Viitorul tehnologiei, prezentat la CES 2023. Ce lansări pregătesc companiile pentru târgul din Las Vegas

Cel mai important eveniment de tehnologie din lume urmează să îşi deschidă porţile. Despre ce este vorba... aflaţi chiar acum, la USE IT.

de Redactia Observator

la 14.01.2023, 09:08

Vezi și

A devenit deja o tradiție să ne întoarcem după sărbătorile de iarnă și să ne începem anul cu cel mai important eveniment de tehnologie din lume: CES  - Consumer Electronic Show. 

CES este evenimentul care indică cel mai bine încotro se îndreaptă viitorul tehnologiei și pregătește scena pentru următoarele lansări. Iar show-ul din Las Vegas a fost și anul acesta plin de produse inovatoare, dar și de gadgeturi... ciudate și surprinzătoare. Multe sunt produse pe care probabil nu le veți putea cumpăra prea curând. Aceasta este, de fapt, și valoarea reală a acestui târg, că ne arată cât de departe poate ajunge tehnologia în următorii ani. Iar produsele care acum poate ni se par din filme SF, în viitorul apropiat să ne fie la fel de familiare precum un smartphone. Așa că...să nu mai lungim vorba și să vedem cele mai interesante propuneri de anul acesta. 

Cum târgul de tehnologie din Las Vegas s-a transformat din ce în ce mai mult într-un salon auto, toţi ochii au fost aţintiţi pe inovaţiile din acest domeniu. Cu o abordare ambiţioasă s-au prezentat Sony şi Honda. Cele două companii au adus la CES primul prototip de maşină electrică sub brandul Afeela. 

În vreme ce Honda se va ocupa de construirea maşinilor, Sony va fi responsabil de implementarea propriilor tehnologii de entertainment - VR, AR şi Inteligenţă Artificială. De aceea, Afeela are în dotare peste 40 de camere şi senzori. Prima maşină sub acest brand ar urma să fie lansată pe piaţă în 2026. 

Pe acelaşi subiect

Ceva mai mult vom avea de aşteptat însă pentru super-conceptul prezentat de BMW. Producătorul bavarez a venit la târgul de tehnologie din Las Vegas cu iVision Dee, maşina care se vrea a fi prietenul tău.

Aceasta este viziunea BMW pentru un viitor în care vom interacționa cu vehiculele atât în lumea fizică, cât și în cea digitală. Maşina vorbeşte, îşi poate schimba culoarea cu până la 32 de nuanţe cu ajutorul tehnologiei E-Ink şi are un afişaj AR care ne va purta prin lumea virtuală. În plus, asistentul virtual este programat să înveţe comportamentul şoferului şi să vină cu recomandări relevante, exact ca un copilot, doar că digital. 

Alte inovaţii care au atras atenţia la ediţia din acest an au fost televizoarele

Alte inovaţii care au atras atenţia la ediţia din acest an au fost televizoarele. LG a făcut, probabil, cea mai bună impresie cu OLED-ul său uriaş, de 97 de inci, capabil să ofere o imagine de înaltă rezoluţie 4K. Şi nu doar atât. Punctul forte al acestui televizor este că nu mai trebuie să îţi faci griji în privinţa cablurilor, fiind primul televizor aproape wireless din lume. Doar cablul de alimentare intră în televizor, restul într-o cutie ce poate fi poziţionată la 9 metri şi transmite wireless datele necesare. 

Ca și în anii trecuţi, utilizarea Inteligenţei Artificiale pentru monitorizarea sănătăţii a fost omniprezentă. Iar din categoria inovaţiilor ciudate, avem, în premieră, un dispozitiv special creat pentru a analiza urina. Withings U-Scan este un senzor asemănător unui disc care odată ataşat la toaletă indică echilibrul nutriţional al urinei şi poate preveni eventuale probleme. Compania susţine că dispozitivul poate ajuta chiar şi la depistarea cancerului de vezică urinară şi ovarian. Gadgetul ar urma să ajungă în Europa la jumătatea acestui an, după ce va primi toate aprobările de la Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente.

Şi tot din acelaşi domeniu, următoarea frontieră pentru gestionarea sănătăţii poate fi chiar în următorul tău selfie. Compania canadiană NuraLogix şi-a anunţat planurile de a folosi inteligenţa artificială pentru măsurarea tensiunii artieriale, a ritmului cardiac sau a stresului, doar analizând chipul dintr-o fotografie. 

După cum ați văzut, nici ediția de anul acesta nu a dezamăgit, ba chiar aș putea spune că a depășit așteptările. Rămâne să vedem câte dintre aceste produse vor fi lansate anul acesta și care vor trece drept inspirație pentru alte inovații. După cum spuneam, partea cea mai interesantă a acestui târg este să încerci să faci o proiecție în viitor și să vezi încotro merge lumea tehnologiei și cum te vor influența acele schimbări. Așa că o să mai vorbim despre produsele pe care acum vi le-am prezentat așa la o primă vedere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » UseIT » Viitorul tehnologiei, prezentat la CES 2023. Ce lansări pregătesc companiile pentru târgul din Las Vegas