Antena Meniu Search
x

Alertă de inundații în centrul şi nordul ţării, până miercuri după-amiază. Cod galben de viituri pe râuri din 6 județe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare cod galben de viituri, valabilă până până miercuri după-amiază pe râuri din şase judeţe. 

de Redactia Observator

la 16.04.2024, 12:42

Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană ȋnaltă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție, pe:

- în intervalul marți ora 21.00 - miercuri ora 16.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud)

- în intervalul miercuri ora 6.00 – ora 16.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţul Gorj), Gilort – bazin superior (judeţul Gorj), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Cibin – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea).

Pe acelaşi subiect

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

Toată ţara, sub alertă de vreme severă până joi seară

Adminstraţia Naţională de Meteorologie a emis, în această dimineaţă, o avertizare cod galben de vreme severă, valabilă din această după-amiază până mâine, la ora 15.00. În mai multe judeţe din Banat, sudul Crișanei, Transilvania, dar și în zonele montane, specialiştii anunţă ploi torenţiale şi vânt puternic, izolat vijelii și grindină. De asemenea, o informare meteo de fenomene extreme intră în vigoare azi, la ora 14.00 şi este valabilă până joi seară.

Vremea se răceşte şi în București

După 30 de grade temperatură maximă marți, vremea se răcește destul de mult în următoarele zile, astfel că joi maximele nu mai trec de 18 grade Celsius, potrivit prognozei speciale ANM.

Marți, vremea va fi în continuare cu mult mai caldă decât în mod normal pentru această dată, cu o temperatură maximă în jurul a 30 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare pe parcursul nopții când va crește probabilitatea pentru averse slabe. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura minimă va fi de 14...16 grade Celsius.

Miercuri, vremea va fi în general instabilă și se va răci. Cerul va avea înnorări și vor fi perioade cu averse, cel mai probabil după orele amiezii însoțite și de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 9...11 grade Celsius.

Joi, valorile termice vor continua să scadă ușor. Cerul va avea înnorări și vor mai fi condiții de ploaie slabă, mai ales în prima parte a intervalului. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări pe parcursul zilei. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade Celsius.

Prognoza meteo 16 aprilie

Valorile termice vor fi în scãdere faţã de intervalul anterior, accentuatã în Banat, Crişana şi Maramureş, astfel încât se vor apropia de normele perioadei şi doar uşoarã în rest, unde vor caracteriza în continuare o vreme extrem de caldã pentru aceastã perioadã. Temperaturile maxime se vor situa de la valori de 18...20 de grade în nord-vest şi pânã la 32...33 de grade în sud-est. Instabilitatea atmosfericã se va accentua treptat şi se va manifesta mai ales din orele dupã-amiezii, prin înnorãri, averse şi descãrcãri electrice în Banat, Crişana, Maramureş, iar spre searã local în Transilvania şi pe areale mici în Oltenia şi Muntenia. Izolat vor fi condiţii de grindinã şi îndeosebi în zonele de deal şi de munte, cantitãţile de apã vor depãşi 15 l/mp.

Local şi temporar vântul va prezenta intensificãri în toate regiunile, cu viteze în general de 50...60 km/h, iar în zona înaltã, cu peste 75...80 km/h, şi pe timpul ploilor poate lua aspect de vijelie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Vremea » Alertă de inundații în centrul şi nordul ţării, până miercuri după-amiază. Cod galben de viituri pe râuri din 6 județe