Antena Meniu Search
x

Video Animație grafică: Se rup norii în România, din cauza ciclonului din Marea Neagră. Va ploua într-o zi cât pentru o lună

Ciclonul din Marea Neagră a adus potopul la Galaţi şi ploi abundente în alte 12 judeţe. Suntem în a doua jumătate a lunii iunie, iar vara încă se lasă aşteptată. Dacă nu ar fi temperaturile ridicate, am putea crede că ne aflăm în plină toamnă. Ceea ce ar fi trebuit să fie doar furtuni trecătoare de vară s-a transformat în averse ce ţin cât e ziua de lungă.

de Adrian Obreja

la 18.06.2021, 19:39

Vezi și

S-au rupt norii la Galaţi, iar canalizarea a dat pe dinafară de atâta ploaie. La mică distanţă de centru, apa măsoară chiar şi jumătate de metru pe strada transformată în lac. Este cel mai jos punct al oraşului, cu cele mai mari probleme din cauza ploii puternice. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Plouă de aproximativ o ora în Galați, iar străzile din cartierul Valea Orașului sunt pline de apă, așa cum se poate vedea. E o zona în care canalizarea nu face față niciodată atunci când plouă mai puternic.

Mai bine de două ore le-a luat pompierilor să scoată zona de sub apă.

Eugen Chiriță, purtător de cuvânt ISU Galaţi: Tragem cu motopompă de mare capacitate și deversăm direct în Dunăre. Sperăm că în cel puțin o oră să rezolvăm problema acestui cartier. 

Pe acelaşi subiect

Ploaia torenţială a inundat şi un adăpost de animale de lângă oraş. Speriaţi de puhoaie, 500 de câini s-au urcat pe cuşti. 

Ciclon format deasupra Mării Negre

Furtunile sunt aduse de ciclonul format deasupra Mării Negre care nu se mai dă dus. Nu numai la Galaţi, ci şi în alte 12 judeţe aflate sub cod portocaliu, unde până mâine la ora 23 va ploua cât pentru o lună întreagă. 

Oana Păduraru, meteorolog ANM: În continuare vorbim despre precipitaţii, despre ploi abundente în zona ţării noastre şi mai ales în regiunile din jumătatea estică a teritoriului, pentru că influenţa ciclonică, acest ciclon despre care s-a vorbit, din bazinul Mării Negre, ne influenţează în partea de est a ţării. 

Litoralul a căzut pradă ploii şi vântului puternic care bate chiar şi cu 65 de kilometri pe oră. 

Andreea Filip, reporter Observator: Plajă din stațiunea Mamaia a fost înghițită de apă aproximativ 10 metri. Steagul roșu a fost arborat de către salvamari, scăldatul este interzis, marea este foarte agitată. Așadar, planurile turiștilor pentru acest sfârșit de săptămână au fost date complet peste cap. 

Câţiva turişti zgribuliţi tot au ieşit însă pe plajă. Specialiştii avertizează temerarii că nu e de glumit cu marea în aceste zile.

Răzvan Mateescu, Departamentul de Oceanografie: Putem vedea de asemenea o creștere a înălțimii valurilor, pe anumite zone înălțimea valurilor crescând peste doi metri. Acestea pot aduce bineînțeles niște probleme pentru navigație, de asemenea pentru înotători.

Nu numai ţara noastră suferă de pe urma ciclonului. Majoritatea ţărilor limitrofe se află sub avertizări de ploi torenţiale şi de inundaţii. 

Inundații și în Crimeea și Bulgaria

În Crimeea, guvernatorul regiunii a ieşit în inspecţie cu barca într-o zonă inundată. Nu a renunţat însă la bodyguarzi, care au trebuit să înoate ca să fie lângă demnitar.

Tot cu barca s-a deplasat şi un locuitor al oraşului Burgas din Bulgaria. Nu pe mare, ci direct pe stradă. A plouat atât de mult la sud de Dunăre că maşinile au fost acoperite de apă, iar oamenii nu au avut încotro şi s-au urcat pe capotă.

Vremea rea îşi va face de cap până la finalul acestei săptămâni inclusiv în România. Majoritatea zonelor se află sub avertizări de vreme severă până mâine la ora 23.00, dar, aşa cum ne-am obişnuit de la începutul acestei veri, alertele ar putea fi prelungite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Animație grafică: Se rup norii în România, din cauza ciclonului din Marea Neagră. Va ploua într-o zi cât pentru o lună