Video

Ciclonul care afectează România, urmărit de o armată de meteorologi şi tehnicieni. Este blocat în Marea Neagră

De Redactia Observator.
Publicat: 18.06.2021, 13:19.
Actualizat: 18.06.2021, 17:26

Cea mai ploioasă vară din ultimii ani nu se mai termină. Ciclonul care a adus furtunile din ultimele zile este blocat acum în Marea Neagră, dar se aşteaptă să provoace şi alte fenomene meteo extreme.

Cel puţin în ultimii zece ani, am simţit cu toţii că parcă anotimpurile nu mai sunt aşa cum le ştiam. Această imprevizibilitate se vede şi în numărul alertelor de vreme rea care a crescut de 10 ori. Acum, o armată de oameni, de la meteorologi, până la tehnicieni şi ingineri radar lucrează, zi şi noapte, ca să ne avertizeze la timp despre pericole.

Elena Mateescu, director ANM: ”Se va apropia în mod special pe partea de sud vest a ţării unde va staţiona până la sfârşitul acestei săptămâni. Acest tip de ciclon retrograd, trebuie să menţionăm că, având şi un aport suplimentar de vapori de apă din Marea Neagră are o dinamică foarte rapidă şi, într-adevăr, poate să genereze cantităţi mari de apă pe secvenţe mai scurte de timp, care să depăşească valori de peste 40 - 50 litri pe metru pătrat”.

Meteorologii spun că vor urma avertizări cod roşu de vreme extremă.

Citește și:

Datele meteo, analizate în timp real

Sala de prognoză este locul în care datele meteo sunt analizate în timp real. Iar orice furtună puternică trebuie raportată cât se poate de rapid. Şapte radare meteorologice amplasate pe teritoriul României identifică orice posibilă furtună puternică care se îndreaptă sau se dezvoltă pe teritoriul ţării.

Alina Şerban meteorolog ANM: ”Din şase în şase minute se actualizează. Le poţi avertiza cu 5-10 minute, cel mult 15 minute înainte”.

Numărul fenomenelor meteo extreme a crescut alarmant în ultimii 10 ani. Astfel că, doar anul acesta, meteorologii români au emis chiar şi 25 de alerte într-o zi. Specialiştii spun că fenomenele meteo periculoase sunt o urmare a schimbărilor de climă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Lanţ uman împotriva şoferilor care au vrut să depăşească pe contrasens, în vama Negru Vodă. "Au fost trimişi în coada coloanei"
1
Fii Observator • pe 02.08 la 22:59

Bun-simţ pe contrasens. Pe şoselele din România, tupeul şi inconştienţa depăşesc răbdarea şoferilor disciplinaţi. O nouă dovadă în acest sens vine de la vama Negru Vodă. Zeci de maşini au ieşit sfidător dintr-o coloană kilometrică direct pe contrasens. Un lanţ uman, format din şoferii care respectau regulile, a spus stop obrăzniciei la volan.