Cod Roșu de furtuni în Timiş, Cluj şi Sălaj. Pericol de inundații în 5 județe
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri după-amiaza, o avertizare nowcasting Cod roşu de furtună pentru localităţi din judeţele Cluj şi Sălaj, valabilă până la ora 15:00. De asemenea, a fost emis Cod roşu de furtună, în Timişoara şi localităţi din judeţul Timiş. Până la ora 16.00, este cod roşu în municipiul Timişoara.
De asemenea, un Cod Portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii a fost emis pentru 12 județe, fiind valabil până la noapte. Hidrologii au avertizat că e pericol de inundații pe râuri din 5 județe.
Potrivit meteorologilor, în judeţul Cluj, în localitățile Așchileu, Bobâlna, Borșa, Chinteni, Cornești, Dăbâca, Panticeu, Recea-Cristur, Vultureni şi în judeţul Sălaj, în localităţile Cristolț, Gârbou, Șimișna și Zalha se vor semnala averse torenţiale, care vor acumula peste 50 l/mp, frecvente descărcări electrice şi grindină. În zona avertizată s-au acumulat cantităţi de peste 40 l/mp, precizează ANM.
Potrivit ANM, până la ora 16.00, este cod roşu în municipiul Timişoara. ”Se vor semnala: averse torenţiale care vor acumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină. În zonă s-au acumulat 30 l/mp în ultima oră”, anunţă meteorologii.
Potrivit acestora, până la ora 15.30, mai multe localităţi din judeţul Timiş sunt, de asemenea, suvb cod roşu de furtună. Sunt vizate localităţile Deta, Ciacova, Peciu Nou, Giulvăz, Voiteg, Birda, Giarmata, Ghiroda, Sânandrei şi Dumbrăviţa. ”Se vor semnala: averse torenţiale care vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină”, anunţă ANM.
- Aproape jumătate de țară, sub avertizări cod galben și portocaliu. Ploi torențiale, grindină și vijelii...
- Vremea 12 iunie - 10 iulie 2023. Temperaturi de 30 de grade Celsius și un nou val de ploi torențiale, vijelii și...
- Vremea extremă a făcut ravagii în mai multe zone din țară, dar și în Ungaria. Un sat a fost înghiţit de...
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.
Aproape jumătate de țară, sub avertizări cod galben și portocaliu
Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări de vreme severă România. Astfel, un cod portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii emis pentru 12 județe este valabil din această după-amiază până la noapte. De asemenea, o alertă cod galben de furtuni a intrat în vigoare la ora 10.00 și va expira sâmbătă dimineață.
Meteorologii au emis, vineri, o nouă avertizare cod portocaliu de ploi torențiale în 12 județe, în intervalul 9 iunie, ora 14.00 – 9 iunie, ora 23.00. Astfel, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și zonele de munte ale județelor Alba, Bistrița Năsăud, Mureș și Suceava, vor fi averse torențiale.
Local cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).
Potrivit ANM, în zilele următoare, vremea va fi instabilă mai ales în regiunile vestice, nordice, centrale și la munte.
Pericol de inundații pe râuri din cinci judeţe, până sâmbătă
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează cinci bazine hidrografice, respectiv un Cod galben de inundaţii, valabil pe râuri din 15 judeţe.
Astfel, în intervalul 9 iunie, ora 15:00 - 10 iunie, ora 12:00, va fi valabil Codul portocaliu pentru râuri din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare) şi Bega (judeţul Timiş).
Totodată, începând de vineri, de la ora 12:00 până sâmbătă, ora 00:00, va fi în vigoare un Cod galben de inundaţii pentru anumite sectoare de râuri din judeţele: Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Arad, Harghita, Mureş, Alba, Sibiu, Braşov, Timiş, Caraş-Severin şi Suceava.
În acest context, hidrologii precizează că, pe durata celor două avertizări, se pot depăşi Cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie. De asemenea, există riscul producerii de viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi de niveluri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰