Antena Meniu Search
x

Video "Ca asta n-am văzut niciodată de când sunt!". Grindina şi rafalele violente de vânt au făcut prăpăd în judeţele din estul ţării

Furtuna Antoni, care a făcut ravagii în Europa, a ajuns şi în România. Patru judeţe din est au fost măturate de vânt furios, care a rupt copaci şi i-a aruncat peste maşini. Grindina violentă a completat tabloul unei zile vijelioase, care s-a terminat cu steag roşu la mare şi turişti salvaţi la limită din marea agitată. 

de Redactia Observator

la 06.08.2023, 20:28

Vezi și

Ce curge de pe casa omului nu seamănă a apă de ploaie, ci a cascadă. Codul roşu de vijelii a adus în Călăraşi averse şi rafale de 90 de kilometri pe oră. Vântul violent a doborât un copac peste o maşină în mers. Şoferul nu a mai putut să plece. Jardarmii au reuşit să îl ghideze şi să scoată automobilul de sub crengile enorme. 

"Băi, frate! Ca asta n-am văzut niciodată de când sunt!"

"Bine că n-ai nimic tu!"

Traficul a fost un coşmar pe toate drumurile din Călăraşi. O rafală de grindină le-a blocat complet vizibilitatea şoferilor. În mai puţin de o oră au căzut aici între 25 şi 30 de litri de ploaie pe metru pătrat. 

Pe acelaşi subiect

Un hipermarket a fost indundat, iar clienţii au aşteptat afară până când angajaţii au dat la mătură, să ducă apa spre canalizare. Grindina a afectat şi localităţile de lângă Călăraşi. La Perişoru, bucăţile de gheaţă au lăsat găuri şi îndoituri în pereţi şi acoperişuri.

"Uitaţi cum arată tabla unui garaj. După furtună."

Munca agricultorilor, distrusă în câteva minute

În doar câteva minute, oamenii şi-au pierdut şi legumele crescute în grădini. Codul roşu a măturat rapid ţara. Au fost furtuni în Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Constanţa. La Medgidia oamenii au luat-o la fugă pentru a se pune la adăpost de vijelie. Vijelia s-a îndreptat apoi spre litoral. Pe Autostrada Soarelui, şoferii au fost obligaţi să înainteze printr-un nor de praf şi iarbă uscată ridicat de vânt. 

Rafalele de până la 90 de kilometri la oră au ajuns şi în Mamaia. I-au gonit pe turişti de pe plajă. Bătuţi de nisipul ridicat în vârtejuri, oamenii şi-au ţinut cu greu echilibrul în timp ce alergau spre hoteluri. Vremea rea a stricat ziua de plajă şi în Costineşti. În doar câteva minute, temperaturile au scăzut de la 35 de grade Celsius, la 20, iar vântul a agitat teribil marea. Pe plaje a apărut steagul roşu, iar salvamarii au fost chemaţi să salveze patru adulţi şi un copil care căzuseră dintr-o barcă răsturnată de valurile mari. 

"Au reuşit să salveze copilul, l-au urcat într-o barcă şi l-au dus undeva la obelisc, în faţă."

Şi adulţii au fost scoşi la mal.

A fost o zi a extremelor şi la capitolul temperaturi. La ora 14, în vestul ţării, la Oradea, erau 19 grade Celsius. În est, la Cernavodă, termometrele arătau 41 de grade. După furtuni şi vijelii urmează frigul. Săptămâna începe cu o atmosferă de toamnă pe măsură ce un val de aer rece va ajunge în ţara noastră din nordul Europei. Marti, vremea va fi răcoroasă în toată ţara, în special în vest, în nord şi în centru. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 26 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 16 grade, uşor mai ridicate pe litoral.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Vremea » "Ca asta n-am văzut niciodată de când sunt!". Grindina şi rafalele violente de vânt au făcut prăpăd în judeţele din estul ţării