Antena Meniu Search
x

Caniculă pentru weekend şi luni. Cod galben anunţat de meteorologi în următoarele 3 zile

Sfârşit de vară cu temperaturi record! Luna august se încheie în curând dar ne lasă amintiri rare: trei zile de caniculă! Temperaturile vor depăşi chiar şi cu 10 grade valorile normale pentru această perioadă. În sud, se vor resimţi peste 40 de grade. Singurul refugiu rămâne muntele, care nu e sub cod galben. 

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 28.08.2020, 20:29

Vezi și
  • Sâmbătă, temperaturile vor fi şi de 37 de grade.
  • La câmpie e prognozat disconfort termic accentuat.

Ultima lună se vară se termină...cum ar fi trebuit, de fapt, să înceapă. Dacă pe 1 august, în mai multe zone din ţară, au fost furtuni şi chiar grindină, la sfârşitul verii, avem caniculă în toate regiunile. 

Sâmbătă, când vor fi prognozate 37 de grade, la nivelul asfaltului este posibil să vedem peste 60 de grade, iar în aer, temperatura resimţită va fi de peste 40 de grade. 

Oana Păduraru, meteorolog ANM: Aministraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculă pentru zilele de sambata, duminică şi luni. În zonele de podiş vor fi temperaturi măsurate la umbră, foarte ridicate. Cam cu 7-8 grade mai ridicate decât cele normale în această perioadă. Disconfortul termic va fi accentuat, mai ales în zonele de câmpie. 

Altfel spus, atmosfera va fi sufocantă din cauza umidităţii. În oraşe, între betoane, căldura va fi mai apăsătoare. În schimb, la mare, mercurul din termometre nu va depăşi 30 de grade iar briza va mai atenua din senzaţia de sufocare. 

Oana Păduraru, meteorolog ANM: Pe litoral sunt intensificări ale vântului în această perioadă. Briza îşi va face simţită prezenţa, dar, totuşi, temperaturile sunt destul de ridicate. Nu vorbim de caniculă pe litoral, dar 28, 29 de grade se vor resimţi ca 36, 37 de grade. Poate chiar mai mult. 

Medicii au sfaturi pentru a ne proteja de caniculă.

Eva Cristescu, medic: Între 11 şi 17, cel puţin, să încercăm să ne adăpostim în incinte cu aer condiţionat sau măcar bine ventilate. Să nu aşteptăm să ni se facă sete ca să bem apă pentru că, în zilele în care temperaturile sunt mari, reflexele acestea de termoreglare apar cu întârziere. 

Foarte cald va mai fi şi în prima zi a lunii septembrie, apoi vor reveni ploile, în multe zone din ţară. Temperaturile nu vor mai trece de 30 de grade în mare parte din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Vremea » Caniculă pentru weekend şi luni. Cod galben anunţat de meteorologi în următoarele 3 zile