Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cea mai caldă zi de ianuarie din istorie. Fenomenul rar care a avut loc la Constanța

A fost ziua extremelor în România! Vremea a bătut record după record! Data de 18 ianuarie a devenit cea mai călduroasă zi din luna lui Gerar. În Capitală, oamenii au trecut direct la echipamentul de vară. În vestul ţării, valul de aer cald a adus nori de vijelii. În timp ce la munte, la altitudini mari, vremea de cod roşu a viscolit puternic zăpada. 

de Andreea Milea

la 18.01.2023 , 19:55

2016-2023. În şapte ani, iarna a devenit vară la Bucureşti. În loc să stea la căldură în casă, oamenii stau în parc la soare.

Cea mai caldă zi de ianuarie din istorie

Tânăr în tricou-reporter: E foarte cald, e nenatural de cald.

Vezi și

- Vă simţiţi ca-n iunie?

Pe acelaşi subiect

- Mă simt ca-n iunie, da.

Bărbat: N-am avut iarnă. Anul ăsta nu a fost iarnă.

Andreea Milea, reporter Observator: Mijlocul lunii Gerar a adus vreme de primăvară în Capitală. Astăzi, în Bucureşti, temperaturile urcă până la 21 de grade Celsius, iar asta înseamnă că bucureştenii pot profita de cea mai caldă zi de ianuarie de când au început măsurătorile meteo la noi în ţară.

La cafenele doar ornamentele şi luminiţele de sărbători ne amintesc de data din calendar.

Tânără: Este foarte plăcută vremea şi, deşi lucrez, am ieşit un pic.

Deşi sunt temperaturi de iunie, încă se toacă brazii de Crăiciun.

Alexandru Predoi, operator de salubritate Sect. 6: Sigur că este mai uşor pentru cei care lucrează afară.

Vântul alert a mai răcorit însă atmosfera. Rafalele au provocat însă şi pagube. O maşină parcată a fost distrusă de un copac care s-a rupt din rădăcină. În Capitală, ziua s-a încheiat ca una autentică de vară, cu fulgere şi tunete.

18 ianuarie a doborât recorduri. A fost cea mai caldă zi de ianuarie din istorie. Au fost 22,4 grade Celsius la Turnu Măgurele. Recordul anterior a fost în 2001, la Oraviţa, de 22.2 grade Celsius.

În cea mai caldă zi de ianuarie din istorie, la Constanţa au venit oaspeţi rari pentru România. O colonie de păsări flamingo a poposit pe lacul Techirghiol.

Andreea Filip, reporter Observator: Păsările se află în migraţie, iar locurile de popas alese sunt lacuri cu ape puţin adânci, unde găsesc apă diversificată.

Adrian Bîlbă - biolog: E posibil să şi ierneze în România. Sunt gâşte care nu mai pleacă, sunt lebede care odinioară plecau, lebăda de vară. Este o schimbare, o schimbare a paternului sau a tiparului migrator al păsărilor.

Femeie: Alea nici nu sunt de la noi, sunt cele roz, da. Ce să zicem, cu natura nu te pui.

Prin comparaţie, în 2016, ţara era blocată de nămeţi. Acum, în vestul ţării, vijeliile ca-n plină vară au doborât stâlpi de electricitate şi copaci.

În Banat, căldura a adus pe cer nori specifici lunilor de vară.

Simona Căpşună, meteorolg Observator: Aceştia sunt numiţi de specialişti cumulonimbus şi au dus la apariţia ploilor în acele zone. Chiar şi în condiţiile lipsei soarelui, temperaturile au trecut acolo de 10 grade Celsius.

În schimb, la munte, a fost cod roşu de viscol. În Bucegi şi Făgăraş se menţine riscul însemnat de avalanşă. Şi în Sinaia au fost restricţii.

Elena Geană, Domeniul Schiabil Sinaia: N-au cu ce să urce mai sus de 1400, recomandăm să nu se aventureze nici măcar pe schi de tură. De la 1500 în sus, vizibilitatea e sub 2 metri. Adică, aproape zero.

Ţara vecină, Bulgaria, a fost răvăşită de vânt astăzi. Avioanele care trebuiau să aterizeze la Sofia au fost redirecţionate către Bucureşti. Şi mâine sunt aşteptate temperaturi anormal de ridicate. În weekend, vor coborî însă sub 13 grade Celsius.

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Vremea » Cea mai caldă zi de ianuarie din istorie. Fenomenul rar care a avut loc la Constanța