Antena Meniu Search
x

Video Temperaturile record din luna ianuarie afectează culturile și pomii fructiferi. Agricultorii se așteaptă deja la pagube: "Zăpada aduce un aport de azot natural"

23 de grade Celsius ar putea fi noul record anunţat pentru prima lună a anului. Miercuri şi joi va fi cel mai cald, iar spre finalul săptămânii vremea se răceşte uşor. Dacă pentru unii temperaturile sunt numai bune pentru plimbări, agricultorii spun însă că, din lipsa zăpezii, culturile vor avea de suferit. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 16.01.2023, 20:26

Vezi și

Daniel are aproape 1.300 de hectare de teren cultivate cu grâu, orz şi rapiţă. Lipsa zăpezilor e semn sigur de pagube.

Daniel Radu, agricultor: Este foarte important pentru că zăpada aduce un aport de azot natural. Se reface rezerva de apă din sol. Putem estima că avem o oarecare pierdere.

Anomalia vremii aduce pagube în agricultură

Vremea schimbătoare i-a încurcat toate calculele.

Pe acelaşi subiect

Daniel Radu, agricultor: Noi nici nu am cumpărat îngrăşământ, nu am făcut stoc pentru că am stat cu ochii pe meteo şi pe preţuri.

În această perioadă, în mod normal, stratul de zăpadă ar fi trebuit să fie de aproximativ 10 cm.

Daniel Alexandru, agrometeorolog: Stratul de zăpadă este un lucru foarte important pentru agricultură pe parcursul iernii. Lipsa zăpezii va crea probleme în culturile agricole care se află în câmp.

Iar temperaturile nefiresc de mari afectează şi pomii fructiferi care au început deja să înmugurească. Cei mai afectaţi sunt piersicii şi nectarinii.

Damian Dragomir, expert în pomicultură: Perioada de frig necesară acumulării de ore de frig pomilor pentru a intra în reapusul profund, nu a fost îndeplinită.

Chiar şi cei care se bucură de zilele cu vreme extrem de plăcută se gândesc că primăvara din miez de ianuarie este o anomalie.

Bucureșteni: Este benefic pentru noi, dar nu ştiu dacă pentru restul naturii.

- Îmi place că este vremea mai caldă.

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Mijlocul acestei ierni continuă cu vreme neobişnuit de caldă. Temperaturile vor tinde spre 23 de grade Celsius în sudul extrem al ţării, ceea ce înseamnă că am puea avea o nouă valoare maximă absolută a lunii ianuarie, având în vedere că precedentul record a fost 22.2 grade Celsius şi s-a înregistrat în anul 2001, la Oraviţa. În Bucureşti, cu siguranţă vom avea un nou record încă de miercuri când sunt prognozate 19-20 de grade Celsius.

Ultimele două săptămâni ale lunii vor aduce vreme în răcire uşoară în toată ţara. Însă temperaturile vor rămâne peste valorile normale ale perioadei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » Temperaturile record din luna ianuarie afectează culturile și pomii fructiferi. Agricultorii se așteaptă deja la pagube: "Zăpada aduce un aport de azot natural"