Antena Meniu Search
x

Cea mai fierbinte vară din istorie? Climatologii dezvăluie ce ar putea urma pentru Europa în următoarele luni

Europa se pregătește pentru primul val de căldură din această vară. Meteorologii estimează că Germania și țările nordice se vor confrunta cu temperaturi neobișnuit de ridicate, începând de săptămâna viitoare, potrivit Euronews.  

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 28.05.2024 , 13:45

Cea mai fierbinte vară din istorie? Climatologii dezvăluie ce ar putea urma pentru Europa în următoarele luni
Cea mai fierbinte vară din istorie? Climatologii dezvăluie ce ar putea urma pentru Europa în următoarele luni - Shutterstock

Un lucru este cert. Depăşim tot mai des recordurile de căldură, avertizează un meteorolog, citat de Euronews, iar îngrijorarea a cuprins întregul continent. Riscul de valuri de căldură la Jocurile Olimpice de la Paris îi alarmează pe organizatori, în privinţa siguranței sportivilor. Spania se pregătește pentru o altă vară toridă, lansând o nouă hartă pentru a ajuta la predicții mai precise ale valurilor de căldură. Orașele de pe întregul continent se pregătesc cu măsuri pentru caniculă.

Am avut deja 11 luni consecutive cu recorduri de căldură, iar temperaturile de la suprafața apei în Atlanticul de Nord au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Când vine vorba de valuri de caniculă, nimeni nu are un glob de cristal pentru a ghici ce va urma. Dar prognozele anterioare pot oferi meteorologilor indicii cu privire la ce ne aşteaptă. 

Ce influenţează vremea din Europa

Articolul continuă după reclamă

„Este incredibil de dificil să prezici cu acuratețe cum va fi vremea cu luni înainte, ca să nu vorbim de săptămâni și chiar zile”, explică Tamsin Green, expert Weather & Radar. Acest lucru se datorează faptului că vremea din Europa este extrem de schimbătoare. Specialiştii pot, totuși, să analizeze modele meteorologice și datele pentru tendințe generale - inclusiv medii lunare de temperatură. În prezent, se pare că iunie, iulie și august se înscriu pe o tendință de temperaturi peste medie.

Pe acelaşi subiect

Vremea pe întregul continent variază, de asemenea, ceea ce face dificilă prezicerea locurilor unde ar putea "lovi" canicula. Green spune că este probabil să existe puncte fierbinți în sudul și estul Europei. Europa de Vest s-ar putea aştepta la precipitații medii în iunie, apoi precipitații peste medie în sudul Europei în iulie, dar condiții mai uscate în est. August va fi probabil o lună mai uscată și mai stabilă pentru mare parte din continent.

Există mai mulți factori care influențează vremea din Europa. Lumea se află în prezent într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Niño și La Niña, de exemplu, care sunt „cruciale” pentru determinarea tiparelor meteorologice și de temperatură globale. Climatologii prevăd că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii, dar efectele El Niño sunt încă în desfășurare. „În ultimele luni, temperaturile aerului și ale oceanului sunt încă astronomic de ridicate”, spune Green.

În ciuda faptului că El Niño este definit ca temperaturi peste medie la suprafața mării și precipitații crescute în Oceanul Pacific tropical central și de est, are efecte globale. Precum „un efect de domino”, vremea dintr-un loc poate afecta condițiile de pe cealaltă parte a planetei, adaugă Tamisn Green. Dacă într-o parte a globului sunt precipitații abundente, în alta vor fi precipitații reduse.

Europa se încălzește mai repede decât media globală

Există un factor, totuși, care joacă un rol major în temperaturile infernale de peste vară: schimbările climatice. „Un lucru care este un factor major, ce nu poate fi ignorat, este că batem constant recorduri de căldură”, spune Green. „Ultimii zece ani au fost cei mai calzi înregistrați, cu cea mai mare parte a încălzirii Pământului având loc în ultimii 40 de ani. Aprilie 2024 a fost a 11-a lună consecutivă cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate.”

Europa s-a încălzit de două ori mai repede decât media globală, potrivit datelor recente de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și Copernicus, agenția climatică a UE. Continentul nu este o excepție când vine vorba de consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și a trece la surse de energie regenerabilă. 23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură au avut loc din 2000 - cinci în ultimii trei ani. Potrivit ultimelor date, temperaturile în Europa sunt acum cu 2,3°C peste nivelurile preindustriale, comparativ cu 1,3°C peste nivelul global.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Vremea » Cea mai fierbinte vară din istorie? Climatologii dezvăluie ce ar putea urma pentru Europa în următoarele luni