Antena Meniu Search
x

Codul roșu de inundații pe râul Bârzava din județul Timiș a fost prelungit. Mesaj RO-Alert trimis localnicilor din Gătaia

Pericol de inundații în județul Timiș, după ce hidrologii au emis o avertizare cod roșu pe râul Bârzava, din cauza viiturilor de pe versanți. Potrivit ISU Timiș, a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO Alert pentru cetățenii orașului Gătaia.

de Redactia Observator

la 26.04.2023, 13:09

Vezi și

UPDATE: Hidrologii I.N.H.G.A. au prelungit Codul Roșu pe râul Bârzava – sectorul aferent stației hidrometrice Gătaia (sector îndiguit - județul Timiș), până miercuri, la ora 18:00.

De asemenea, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, va intra în vigoare Codul Portocaliu pe râurile: Bârzava – sector aval confluenţă cu râul Fizeş și Moraviţa – sector aval stația hidrometrică Şemlacu Mare (judeţele: Caraş Severin şi Timiş). Acesta va fi valabil de miercuri, ora 12:00, până joi, ora 18:00. Totodată, începând de miercuri, la ora 12:00, până joi, 27 aprilie, la miezul nopții, va fi Cod Galben pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Crasna (judeţul Satu Mare), Mureș (județele: Mureș și Bistrița-Năsăud), Târnava Mică (judeţele: Harghita și Mureș), Târnava Mare (județele: Harghita, Braşov şi Mureș), Bârzava, Moraviţa (judeţele:Timiş şi Caraş Severin), Olt (judeţele: Braşov, Covasna şi Harghita) și Bistriţa (judeţele: Suceava, Neamţ şi Harghita).

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de apărare.

Codul roșu, în vigoare de la oar 8 dimineață

Pe acelaşi subiect

Avertizarea hidrologilor a intrat în vigoare la ora 8.00, azi dimineață, și este valabilă până la ora 14.00, fiind vizat bazinul hidrografic Bârzava, sector aferent S.H. Gătaia (sector îndiguit), judeţul Timiş. Alerta a fost emisă "ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se vor produce creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL / FAZA a III-a de apărare pe râurile din bazinele hidrografice".

Astfel, "se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră".

Mesaj RO-Alert trimis localnicilor din Gătaia

În urma emiterii avertizării cod roșu de inundații în bazinul hidrografic Bârzava, la nivelul ISU Timiș au fost luate următoarele măsuri:

- a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO Alert pentru cetățenii orașului Gătaia;

- începând cu ora 07:50 a fost activată Grupa operativă la nivelul Centrului Operațional Județean;

- înștiințarea localității vizate pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute în astfel de situații de urgență;

- planificarea ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru ora 08:30;

- alocarea de forțe și mijloace pentru monitorizarea situației de urgență (în desfășurare);

- constituirea unui punct de comandă la Primăria orașului Gătaia.

Din cadrul Stației Deta și Detașamentului 2 Timișoara s-au deplasat în localitatea Gătaia 1 ofițer și 5 subofițeri cu două autocamioane de intervenție cu două motopompe remorcabile de capacitate mărită, două încărcătoare de saci cu nisip și o autospecială de serviciu.

Cod galben de ploi și vânt puternic în Ardeal și în Banat

Meteorologii anunță că în județele Caraş-Severin și Hunedoara vor fi intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 90...100 km/h. Sunt vizate zonele de munte aflate la peste 1.800 de metri. Avertizarea cod galben este valabilă până la ora 14.00. În alte zone ale țării este cod galben de ploi. Acesta este valabil miercuri, până la ora 12,00. „Vor fi averse care vor acumula 15...25 l/mp. În zona avertizată s-au acumulat cantități de 25...35 l/mp în ultimele 12 ore”, au anunțat specialiștii.

Sunt vizate zona de munte a județului Mureş în care se află localitățile Ibănești, Lunca Bradului, Răstolița și Stânceni, zona de munte a județului Maramureş cu localitățile Baia Mare, Borșa, Baia Sprie, Poienile de Sub Munte, Tăuții-Măgherăuș, Cavnic, Strâmtura, Repedea, Cernești, Băiuț, Botiza și Poienile Izei și zona de munte a județului Bistriţa-Năsăud care cuprinde localitățile Sângeorz-Băi, Maieru, Prundu Bârgăului, Rodna, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Lunca Ilvei, Șanț, Leșu, Parva, Ilva Mare, Măgura Ilvei, Romuli și Poiana Ilvei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Vremea » Codul roșu de inundații pe râul Bârzava din județul Timiș a fost prelungit. Mesaj RO-Alert trimis localnicilor din Gătaia