Antena Meniu Search
x

Alertă de inundații în România. Râuri din patru județe, sub avertizare cod galben până vineri seară

Hidrologii au emis, joi, o nouă alertă de inundaţii pentru râuri din patru judeţe, respectiv Vaslui, Iași, Constanța și Tulcea. Avertizarea cod galben a intrat în vigoare la ora 12.00 și este valabilă până vineri, la aceeași oră. O informare de ploi și vijelii este valabilă până joi, la ora 20.00.

de Redactia Observator

la 20.04.2023, 12:42

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a transmis, joi, că este risc de viitură în patru județe, respectiv Vaslui, Iași, Constanța și Tulcea, până vineri, la orele prânzului. Hidrologii INHGA au prelungit codul galben hidrologic cu 24 de ore, acesta având valabilitate începând de joi, de la ora 12:00, până vineri, la aceeași oră. Vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice Bârlad – afluenţii aferenţi sectorului situat în aval de stația hidrometrică Negreşti – amonte de stația hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi); Bahlui – bazinul superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior (judeţul Iaşi) și râurile mici din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea). 

Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomene de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de atenție. Acestea se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţul Vaslui. 

Deoarece există riscul creșterii rapide a nivelului apei, hidrologii recomandă vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații.

Pe acelaşi subiect

 Ploi torențiale, grindină și vijelii până joi seară

O informare meteo de ploi, grindină și vijelii este valabilă în toată țara, până joi seară.  Local și temporar va ploua în centrul, sudul și estul țării. Se vor acumula cantități de apă de 10-15 l/mp îndeosebi în zonele de deal și de munte. Pe arii restrânse mai ales pe parcursul zilei de joi (20 aprilie) vor fi descărcări electrice și grindină. În Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, la altitudini de peste 1700 m vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă.

Vântul va avea unele intensificări în estul și sud-estul teritoriului, precum și în zona montană înaltă, în general cu viteze de 45-55 km/h.

Ploi și temperaturi de până la 18 grade în Capitală

Temperaturile maxime vor ajunge până la 18 grade, dar cerul va avea înnorări și va ploua temporar, se arată în prognoza specială pentru Capitală, emisă marți de ANM. Astfel, de marți de la ora 18.00 până joi la ora 20.00, în București, cerul va avea înnorări, temporar va mai ploua și se vor acumula cantități de apă în medie de 5-10 l/mp. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar mai ales în după-amiaza zilei de joi vor fi posibile și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime vor fi de 16-18 grade, iar cele minime de 6-9 grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Vremea » Alertă de inundații în România. Râuri din patru județe, sub avertizare cod galben până vineri seară