Antena Meniu Search
x

Video "Diavolul de praf" a răvăşit Vrancea. Fenomenul meteo i-a înspăimântat pe localnici. Explicaţiile meteorologilor ANM

Vremea a împărţit ţara în două. În jumătatea de sud şi est a ţării e vară în toată regula, cu maxime de până la 32 de grade, în timp ce în zona de nord şi vest sunt predominante ploile, grindina şi vijeliile. Două coduri de vreme rea şi alte două de inundaţii sunt în vigoare în acest moment. Apar şi fenomene extreme: un vârtej cu aspect de tornadă, numit diavolul de praf, a răvăşit Vrancea.

de Redactia Observator

la 10.06.2023, 19:54

Vezi și

Un vârtej înspăimântător a lovit ieri în zona şantierului autostrăzii A7,în apropierea localității Petrești. Fenomenul meteo extrem de rar numit Dust Devil seamănă cu o tornadă şi a înspăimântat localnicii.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: Când vorbim de instabilitate atmosferică includem şi acei nori pâlnie pe care i-am văzut în ultima vreme şi tornadele care au fost şi în zona țările noastre, dar și acest tip de vârtej de praf.

Şi ploile torenţiale cu grindină au făcut ravagii în ţară. În Bistriţa Năsăud, mai multe grădini au fost distruse. Prăpăd a fost şi pe Valea Doftanei, în Prahova, unde s-a aşternut un covor de gheaţă. La Sibiu, o ploaie torenţială cu grindină a lovit mai multe localităţi. În Gorj, grindina a lovit maşinile oamenilor şi a distrus zarzavaturile din grădini. O răpăială de câteva minute a umplut străzile de gheaţă şi la Cavnic.

De vină pentru capriciile vremii e un nou ciclon mediteranean. Ieri au fost emise 22 de avertizări nowcasting, din care 10 au fost alerte de cod roșu de ploi şi grindină. Iar azi au fost în vigoare alte 10 avertizări nowcasting de cod portocaliu şi galben.

Pe acelaşi subiect

În jumătatea de est a ţării, temperaturi de până la 32 de grade

Oana Păduraru, meteorolog ANM: Ne aşteptăm în primul rând la cantităţi importante de apă ce vor putea depăşi şi 50 de litri pe metru pătrat. Aceste cantităţi importante vor fi intervale scurte de timp, de maxim 3 ore.

În timp ce jumătatea de vest a ţării este afectată de fenomene extreme, vara domneşte în est, unde termometrele au urcat astăzi până la 32 de grade celsius. Vremea este frumoasă şi pe litoral. Au fost 25 de grade, iar turiştii s-au bucurat de vremea perfectă de plajă. De luni, vremea va deveni mai răcoroasă în majoritatea regiunilor din ţară. Temperaturile maxime vor coborî până la 15 grade în nordul Moldovei, iar ploile vor continua în mai multe judeţe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » "Diavolul de praf" a răvăşit Vrancea. Fenomenul meteo i-a înspăimântat pe localnici. Explicaţiile meteorologilor ANM