Antena Meniu Search
x

Video Ce s-ar întâmpla dacă România ar fi lovită de o pană uriaşă de curent. Expert în energie: "Nu s-a făcut suficient"

Canicula a lăsat în beznă mai multe ţări de lângă noi. O pană uriaşă de curent a paralizat Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Albania și coasta Adriatică a Croației timp de cateva ore. În sudul continentului, temperaturile infernale au aprins pădurile. Cel puţin cinci oameni au murit în Turcia după ce casele le-au fost mistuite de flăcări, iar Grecia a declarat stare de alertă la Atena din cauza riscului extrem de incendii.

de Redactia Observator

la 21.06.2024 , 21:25

Până de curent a creat haos în marile orașe și stațiuni. Semafoarele nu au mai funczionat iar intersecțiile s-au blocat. Sute de poliţişti rutieri au fost scoși în stradă pentru a fluidiza traficul.

Pană uriaşă de curent în Europa

Uriaşa pană de curent a durat puţin peste 3 ore şi a afectat aproape 2 milioane de oameni din Muntenegru, Albania, Bosnia şi Herţegovina şi vestul Croaţiei. Ca o reacţie în lanţ, cele patru ţări au rămas fără curent după ce o linie electrică din Muntenegru, de 400 de kilowaţi, a luat foc din cauza temperaturilor uriaşe, de 41 de grade Celsius.

Vezi și

Cazul din Muntenegru nu este singular. Acum 3 ani, o pană de curent uriaşă a afectat ţările din Balcani, inclusiv vestul României.

Pe acelaşi subiect

"Acum 3 ani, o staţie din Croaţia, spuneam că un sistem de protecţie de la o staţie din Croaţia practic a declansat pe fondul puterilor care erau tranzitate, în acel moment, în zona sud-est a Europei şi respectiv a Croaţiei. Asta a determinat supraîncărcarea liniei din nordul Serbiei", explică Dumitru Chisaliţă, expert Asociaţia Energia Inteligentă.

Experţii în energie avertizează că un asemenea incident ar putea avea loc şi la noi.

"Nu s-a făcut suficient în ceea ce priveşte modernizarea, adaptarea problemelor legate de mentenanţă. E posibil, din păcate, să se repete pe fondul lipsei de investiţii", continuă Dumitru Chisaliţă, expert Asociaţia Energia Inteligentă..

Ministrul Energiei dă asigurări - ţara noastră ar putea face faţă unor astfel de provocări.

"Nu există niciun fel de pericol pentru România. România are un sistem energetic rezilient în care noi investim în permanenţă", spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Temperaturi de foc

Prea cald pentru această perioadă este şi în Grecia. Temperaturile de foc au aprins vegetaţia uscată. Mai multe imagini au fost filmate azi în Peloponez, unde o singură scânteie a fost suficientă pentru a aprinde un deal împădurit. Zeci de oameni au primit ordin de evacuare.

Un incendiu puternic a izbucnit şi în apropierea oraşului Megalopolis. Focul s-a extins rapid din cauza caniculei care îi chinuie şi pe eleni de câteva săptămâni deja. Termometrele nu coboară sub 40 de grade Celsius, cu 10 grade mai mult faţă de valoarea normală pentru această perioadă. 

Canicula a aprins pădurile şi în Turcia. În oraşul Mardin, la graniţa cu Siria, sute de case au fost mistuite de flăcări şi cel puţin cinci oameni au murit.

15 detaşamente de pompieri au luptat zi şi noapte cu flăcările de aici. Misiunea le-a fost îngreunată de temperaturile de peste 40 de grade celsius în miezul zilei. Din cauza vântului puternic, flăcările s-au extins în 20 de sate din apropierea oraşului.

Căldură infernală este şi în Italia. Un experiment cu o cameră termică arată temperaturi care urcă şi până aproape de 60 de grade Celsius, în Roma. Pe imagini apar, obiective turistice precum Colosseumul, Piaţa Sfântul Petru de la Vatican sau Gara Termini. Mii de turişti înfruntă temperaturiile de foc in capitala Italiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri externe » Ce s-ar întâmpla dacă România ar fi lovită de o pană uriaşă de curent. Expert în energie: "Nu s-a făcut suficient"