Antena Meniu Search
x

Furtuna Ciara a adus fenomene meteo extreme în România

Ciara, furtuna care a înfricoşat Europa, a provocat fenomene extreme şi în România. Zone întregi din ţară au fost măturate de viscol, dar şi de grindină şi vijelii, ce au loc în mod obişnuit vara. Din fericire însă ţara noastră a fost la periferia ciclonului şi nu i-am resimţit pe deplin forţa.

de Redactia Observator

la 11.02.2020, 20:15

Vezi și

Ciara, furtuna care a înfricoşat Europa, a provocat fenomene extreme şi în România. Zone întregi din ţară au fost măturate de viscol, dar şi de grindină şi vijelii, ce au loc în mod obişnuit vara. Din fericire însă ţara noastră a fost la periferia ciclonului şi nu i-am resimţit pe deplin forţa. În Hunedoara a nins cu tunete şi fulgere, iar în Baia Mare un curcubeu a apărut chiar în timpul unei furtuni cu grindină.

Un fuior ce aduce cu o tornadă a traversat Suceava. Fenomenul spectaculos a apărut pentru că norii s-au dezvoltat ca o centrifugă, spun meteorologii. De obicei asta se întâmpla vara, vara, nicidecum iarna.

Şi cerul oraşului Baia Mare a fost acoperit de un nor ca păcura.

Imaginea apocaliptică i-a înspăimăntat pe oameni care au fugit să se adăpostească. Imediat, peste oraş s-a abătut grindina. În timpul furtunii cu gheaţă a apărut un curcubeu.

România, măturată de furtuni

De noaptea trecută, jumătate din ţară este măturată de fenomene periculoase. Este efectul furtunii Ciara care a devastat Europa de Vest dar care din fericire şi-a mai pierdut din intensitate.

În vestul ţării, în ultima lună de iarnă au lovit furtunile de vară. La Arad, Oradea şi Timişoara a plouat cu gheaţă, iar în Caraş-Severin vântul a smuls acoperişuri.

Pe Drumul Naţional 1, în Braşov, o maşină a derapat din cauza zăpezii şi s-a răsturnat.

Pe drumurile de munte din Maramureş maşinile mari n-au mai putut urca.

Avalanşă de coduri galbene şi portocalii de vreme severă

În Cluj, cinci maşini au fost distruse dintr-o lovitură. Vântul a suflat cu putere atât de mare, încât panoul publicitar a fost răsturnat cu tot cu acest camion greu de câteva tone. Doar norocul a făcut ca nimeni să nu se afle în aceste maşini.

În zonele aflate sub avertizări de vreme severă, temperaturile resimţite au fost şi cu 7 grade mai mici. În schimb, în sudul ţării şi în nordul Moldovei, a fost vreme de primăvară. În localitatea Pătârlagele din Buzău s-au înregistrat 16 grade.

Ciclonul islandez Ciara dezvoltat zilele trecute în Oceanul Atlantic a ucis şapte oameni în Europa şi a lăsat în urmă pagube uriaşe. Dn cauza vremii extreme, Ministerul de Externe a transmis o avertizuare de călătorie pentru românii care călătoresc în vestul continentului.

Momentul în care furtuna învăluie Turcia, derulat pe repede-nainte, surprinde forţa ei. S-au format valuri de 10 metri, iar vântul a suflat şi cu 185 de kilometri. Imaginile cu avioanele care par de hârtie în aer fac înconjurul lumii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Vremea » Furtuna Ciara a adus fenomene meteo extreme în România