Antena Meniu Search
x

Inundaţii devastatoare în patru judeţe. Case distruse, oameni rămaşi pe drumuri şi şosele blocate

Zeci de localităţi din patru judeţe din vestul ţării au fost puternic afectate, în ultimele 24 de ore, de inundaţii devastatoare.

Alin Tarnovschi
de Alin Tarnovschi

la 16.05.2019, 09:07

Zeci de localităţi din patru judeţe din vestul ţării au fost puternic afectate, în ultimele 24 de ore, de inundaţii devastatoare.

Din cauza ploilor torenţiale, a scurgerilor de pe versanţi, a viiturilor şi a creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă au fost înregistrate pagube în 26 de localităţi din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mureș și Timiș.

Pompierii militari împreună cu autoritățile locale au intervenit pentru evacuarea apei din 115 case, 56 beciuri, 372 curți și 9 obiective sociale.

Pe acelaşi subiect

Din fericire, nu au existat victime omeneşti.

Pe timpul acțiunilor de intervenție, în localitatea bistrițeană Domnești s-a intervenit pentru salvarea a 4 persoane care nu mai puteau ieși din locuință, din cauza apei care depășea 1,5 metri.

De asemenea, pe durata manifestării fenomenelor periculoase s-a luat decizia de a fi evacuate preventiv din locuințe 32 persoane din mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud, iar 6 familii din localitatea Hodoșca, județul Mureș, s-au autoevacuat la rude.

O mare parte dintre persoane s-au întors la casele lor, iar celelalte se vor întoarce, în cel mai scurt timp, după înlăturarea pericolului de inundații.

Inundaţii puternice în Bistriţa-Năsăud, case înghiţite de ape, oameni rămaşi pe drumuri

Cod roşu de inundaţii şi drumuri blocate

În această dimineață, pompierii ISU desfăşoară misiuni de evacuarea a apei cu ajutorul motopompelor și înlăturare a aluviunilor din gospodării doar în județul Bistrița-Năsăud.

În ultimele 24 de ore au fost afectate temporar de aluviuni și acumulări de apă 4 drumuri naționale (DN17C - BN, DN 17D - BN, DN 15 - MS DN 15A - MS ) și 2 drumuri județene (DJ188 - MM și DJ 572 - TM).

Pentru dispunerea măsurilor de protecție a populației au fost transmise 6 mesaje de avertizare a cetățenilor prin sistemul Ro-Alert pentru județele BN, MM, MS și SV, aflate sub incidența avertizărilor meteorologice de cod portocaliu emise de către ANM și avertizării de cod roșu emisă de către INHGA.

Având în vedere valabilitatea Codului Roșu de inundații pentru județele Bistrița-Năsăud și Maramureș până la 10.00, precum și informarea meteorologică valabilă pentru întreg teritoriul național care vizează  manifestări de instabilitate atmosferică până vineri dimineața, peste 5.100 pompieri sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și administrației publice locale din zonele în care se produc situații de urgență.

Recomandările specialiştilor în cazul inundaţiilor

"Recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

Totodată, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți", se arată într-un comunicat al IGSU.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Vremea » Inundaţii devastatoare în patru judeţe. Case distruse, oameni rămaşi pe drumuri şi şosele blocate