Antena Meniu Search
x

Update Italia, lovită de fenomene meteo extreme. Furtunile și grindina au făcut prăpăd în nord, în timp ce canicula pârjolește sudul

Un fenomen meteo distrugător este tot mai des întâlnit în Europa: caniculă însoţită de furtuni violente. În nordul Italiei, vântul a doborât sute de copaci şi a smuls acoperişuri, în timp ce grindina uriaşă a distrus zeci de maşini. Doi oameni au murit în timp ce, în sudul ţării, alte trei persoane şi-au pierdut viaţa din cauza incendiilor de vegetaţie favorizate de căldura extremă. Şi în Bulgaria, ţară traversată în acest sezon de numeroşi români, se aşteaptă astăzi atât caniculă cât şi ploi şi furtuni însoţite de grindină. 

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 09:57

Starea de urgenţă ar putea fi decretată astăzi în mai multe regiuni ale Italiei din cauza unor fenomene meteo extreme, diametral opuse dar la fel de distrugătoare. În nord, este vorba de furtuni deosebit de puternice. În Lombardia, sute de maşini au fost avariate de grindină cu bulgări de peste 150 de grame, un record pentru Europa. Centrul oraşului Milano a fost inundat iar numeroşi copaci au fost smulşi din rădăcini. 

Giuseppe Sala, primarul orașului Milano: "Am făcut noapte albă. Ca să vă faceţi o idee, în oraş, vântul a bătut cu peste 100 de kilometri pe oră."

Locuitor din  Milano: "Am 80 de ani şi e prima dată când văd aşa ceva."

O femeie de 58 de ani şi o adolescentă de 16 ani au murit strivite de copaci doborâţi. Un avion de pasageri a aterizat de urgenţă după ce a fost avariat de grindină. 

Pe acelaşi subiect

Caniucula pârjolește sudul Italiei

Iar în acest timp, în sudul ţării domnea canicula. În Sardinia s-au atins 48,2 grade, foarte aproape de recordul absolut de căldură al Europei, 48,8 grade, înregistrat în 2021. Şi la Palermo, în Sicilia, mercurul a urcat la 47 de grade. 

Flavius Ferciug, român din Sardinia: "Pur şi simplu, când ieşi de la aer condiţionat şi mergi afară parcă intri în cuptor." 

Căldura extremă a adus cu ea şi incendii de vegetaţie care au încercuit, pur şi simplu, oraşul Palermo. Doi vârstnici au ars de vii în locuinţa lor, iar o femeie de aproape 90 de ani a murit pentru că ambulanţa nu a reuşit să ajungă la ea în timp util. Violeta lucrează în sistemul sanitar şi spune că valul de căldură a umplut spitalele. 

Violenta Costea, asistentă medicală: "Din 2007 sunt în Sardinia, dar, într-adevăr, aşa călduri nu au fost niciodată."

Canicula lovește Europa

Sudul Italiei şi Grecia devenită un adevărat infern nu sunt singurele ţări mediteraneene unde canicula înteţeşte incendii de vegetaţie. În Croaţia, flăcările s-au apropiat periculos de Dubrovnik, oraş frecventat de turişti din lumea întreagă. 

Pompierii din Franţa s-au luptat cu incendii calificate de presă drept "impresionante" atât lângă Nisa, cât şi în Corsica, unde au fost evacuaţi călugării unei mânăstiri.  Zeci de oameni şi-au părăsit temporar locuinţele şi la periferia Lisabonei unde focul izbucnit într-o pădure i-a luat prin surprindere pe localnici. Şi în insulele Canare, un incendiu major ameninţă mai multe sate.  Situaţia cea mai tragică este cea din Algeria, unde nu mai puţin de 34 de oameni au murit în flăcări. 

Martor: "Un om de 80 de ani ne-a spus că nu a mai văzut un asemenea incendiu în viaţa lui. Am primit un avertisment şi abia am apucat să ieşim, focul era deja aici!"

Canicula care a cuprins şi ţara noastră se extinde acum în Bulgaria, potrivit unei atenţionări a Ministerului român de Externe. Codul roşu pentru temperaturi ridicate este în vigoare în şapte regiuni, între care Plovdiv, Burgas şi Ruse, unde temperatura poate atinge 42 de grade. Din acelaşi motiv sunt impuse şi restricţii pentru circulaţia camioanelor pe mai multe autostrăzi şi şosele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Vremea » Italia, lovită de fenomene meteo extreme. Furtunile și grindina au făcut prăpăd în nord, în timp ce canicula pârjolește sudul