Antena Meniu Search
x

Video Doi români au murit de frig în case, în ziua în care vortexul polar a ajuns în țară. Unul dintre ei avea temperatura corpului de 22 de grade

Vortexul polar care a dat peste cap Europa a ajuns şi în România. A fost cea mai geroasă noapte din această iarnă, cu temperaturi care au scăzut sub minus 20 de grade. Vremea extremă a făcut şi victime. Trei oameni au murit, doi dintre ei de frig în case. Până la sfârşitul săptămânii vremea se încălzeşte din nou, iar temperaturile vor atinge 15 grade în sud-estul ţării. 

de Redactia Observator

la 13.12.2022, 19:42

Vezi și

Iarna şi-a arătat colţii în aproape toată ţara. La Iaşi, unde au fost - 4 grade, o femeie de 82 de ani a sfârşit cu zile, în propria casă, în şoc hipotermic. Bătrâna era de cinci ani ţintuită la pat. Seara trecută, o vecină a găsit-o sloi de gheaţă. A sunat la 112, însă a fost prea târziu. Şi soţul său era aproape îngheţat, însă medicii au reuşit să-l salveze. 

Vortexul polar face victime. Români morţi de frig

"Oameni chinuiţi, cu pensie, trebuiau să trăiască ca bibeloul. N-au făcut focul deloc", mărturiseşte un vecin. "Pacienta a fost intubată, ventilată mecanic, încălzită, dar la momentul în care şi-a căpătat temperatura normală, de 36 de grade, a instalat stop cardio-respirator care nu a răspuns la manvrele de resuscitare", a declarat Diana Cimpoeşu, medic. Cei doi bătrâni locuiau singuri şi nimeni nu le purta de grijă. "Au avut lemne, dar nu le-a tras soba. Şi de foame, şi de frig, de toate", spune o vecină. "Asta e viaţa de bătrâni...", adaugă un bărbat.

Reprezentanţii primăriei susţin că au aflat prea târziu de situaţia bătrânilor. "Familia nu era în atenţia compartimentului de asistenţă socială. S-au descurcat aşa cum au putut. O beneficiară, în urmă cu câteva zile, a venit şi m-a anunţat că familia ar fi într-o situaţie dificlă. Ieri seară m-a sunat că bătrâna nu se simte bine, am rugat să anunţe salvarea", povesteşte Cătălina Moșneguţu, Asistenţă Socială.

Pe acelaşi subiect

Tot la Iaşi şi tot într-o casă îngheţată şi-a găsit sfârşitul şi un bărbat de 51 de ani. Avea tempertaura corpului de 22 de grade când a fost dus la spital şi medicii nu au mai avut ce să-i facă. Un alt bărbat de 41 de ani, fără adăpost, a fost găsit îngheţat într-un canal din oraş. E în stare gravă, internat la Terapie Intensivă.  La Botoşani, un om al străzii a fost găsit mort pe o bancă. În ultima lună şi jumătate, la camera de gardă a spitalului judeţean au ajuns 10 pacienţi cu hipotermie. 

Fără căldură în 350 de blocuri din Bucureşti

Dacă în ţară sunt oameni prea sărmani care nu au cu ce să se încălzească, în Capitală nu banii sunt problema. Mii de familii din 350 de blocuri au caloriferele reci din cauza avariilor la reţeaua de termoficare. 

Vremea rea îi pune la încercare şi pe șoferi. În Baia Mare, şoselele au fost un imens patinoar. Într-o curbă, un bărbat n-a reuşit să controleze maşina pe gheaţă şi a intrat într-un alt autoturism. Tânăra de 23 de ani, pasager în dreapta, a ajuns la spital. 

În Gorj au fost -7 grade. Pentru localnici, înviorarea de dimineaţă s-a făcut cu racleta în mâini. "Nu mai suntem noi învăţaţi cu clima asta. Înainte erau friguri, -22 de grade. Să dea Domnul să vină zăpada. Decât ploi şi mocirlă, mai bine o zăpadă", crede un român. "Trecerea bruscă de la o temperatură caldă la una rece creează un şoc termic", spune un altul. În schimb, polul frigului a fost în Bucegi, la staţia meteo Omu. Totul a îngheţat în jur, la -22 de grade. Iarna a desenat aici un peisaj de poveste. 

Prognoza meteo. Vreme severă în Europa

Multe ţări europene sunt sub coduri de vreme severă. "Vremea extremă care a lovit mare parte a continentului a fost cauzată de un ciclon format în zona Islandei. Acesta s-a deplasat peste Europa şi a determinat scăderea drastică a temperaturilor, cu mult sub valorile normale şi căderi mari de zăpadă în zone mai puţin obişnuite cu astfel de fenomene. Ţara noastră, fiind în extremitatea estică a Europei, a fost şi ea lovită de masa de aer polar, vântul suflat cu putere, dar ninsorile au fost mai puţin abundente", explică Simona Căpşună, meteorolog.

Marea Britanie este în continuare Regatul de gheaţă. A fost cea mai friguroasă zi din ultimii 12 ani, cu -20 de grade în termometre în Scoţia. Polonia este măturată de furtuni de zăpadă, la -18 grade. Pe drumuri abia se mai circulă, iar oraşe întregi par pustii. Şi peste Ocean, marea metropolă americană New York e sub zăpadă. În Times Square arată ca în filmele de Crăciun. 

Până la finalul săptămânii vremea se va linişti în cea mai mare parte a Europei. La noi, sâmbătă temepraturile vor ajunge din nou la 14..15 grade Celsius în sud-estul ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Doi români au murit de frig în case, în ziua în care vortexul polar a ajuns în țară. Unul dintre ei avea temperatura corpului de 22 de grade