Meniu
Search
x

Galerie foto Meteo: ANM a prelungit avertizările de ploi, grindină și vijelii. Coduri galben și portocaliu în jumătate de țară, până miercuri dimineață

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizările cod galben și portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii. De asemenea, pentru astăzi este în vigoare o alertă de caniculă în 16 județe din țară.

De Redactia Observator la 09.08.2022, 10:40

Astfel, potrivit ANM, până miercuri la ora 10.00, pentru mai bine de jumătate de țară sunt valabile avertizări cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică.

Coduri galben și portocaliu de ploi, grindină și vijelii

Codul galben este valabil în intervalul 9 august, ora 10:00 – 10 august, ora 10:00. La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp și izolat 40-60 l/mp. 

Pe acelaşi subiect

Codul portocaliu, valabil în intervalul 9 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00, vizează zonele montane și submontane, unde vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40-60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70-80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. 

Harta județelor afectate de codurile galben și portocaliu

meteoromania.ro

Avertizarea vizează parțial sau intergral următoarele județe: Maramureș, Sălaj, Cluj, Bihor, Arad, Alba, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Argeș, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud.

Meteorologii au mai emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă de miercuri de la ora 10.00 până joi la ora 10.00. Astfel, în Oltenia, în nord-vestul Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Harta județelor afectate de codul galben

meteoromania.ro

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp și izolat 40-60 l/mp.

Caniculă pentru 16 județe din țară

Meteorologii au emis marți o avertizare Cod galben de caniculă pentru 16 județe din țară. 

Potrivit ANM, Codul galben de caniculă vizează județele Galați, Vrancea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța. În aceste zone, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-est și local în sudul țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Harta județelor afectate de codul galben

meteoromania.ro

Avertizarea este valabilă marți.

Vremea în Capitală: Caniculă până miercuri după-amiaza, apoi instabilitate atmosferică

În cursul zilei de marți, în Capitală, disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezelă (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade. Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă, către orele serii.

Din după-amiaza zilei de miercuri, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi posibile averse însoțite de descărcări electrice, iar temperatura maximă va fi de aproximativ 29 de grade.

Minimele termice vor fi de 17-20 de grade.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Vremea » Meteo: ANM a prelungit avertizările de ploi, grindină și vijelii. Coduri galben și portocaliu în jumătate de țară, până miercuri dimineață