Antena Meniu Search
x

"Ne-a ocolit Dumnezeu, dar şi când a venit, ne-a mulţumit". Furtuna Antoni face ravagii şi în România: 10 alerte de vreme rea, emise în câteva ore

Furtuna Antoni, care a făcut ravagii în Europa, a ajuns şi în România. Mai multe judeţe au fost măturate de vântul care a rupt copaci şi a smuls acoperişurile caselor. Grindina violentă a completat tabloul unei zile vijelioase, care s-a terminat cu arborarea steagului roşu la mare. În doar câteva ore, meteorologii au emis 10 avertizări nowcasting cod roşu de vreme rea.

de Redactia Observator

la 07.08.2023, 12:21

Vezi și

O ploaie torenţială de câteva minute a lăsat dezastru în urmă, seara trecută, în Tecuci. Acoperişurile mai multor case au fost luate de vânt, 40 de copaci puşi la pământ, iar mai multe cabluri electrice rupte. La lăsarea întunericului, după ce potopul a trecut, localnicii şi pompierii au muncit cot la cot pentru a îndepărta de pe străzi bucăţile de tablă şi grinzile luate de vânt.

Prăpăd a fost şi în localitatea Matca, acolo unde vijelia a distrus hectare întregi de solarii. După furtună, oamenii au privit neputincioşi cum toată munca lor s-a dus pe apa sâmbetei. Potopul a lovit şi zona Moldovei. La Secuieni, în Bacău, acoperişul unei case a fost luat de vânt şi purtat câţiva metri distanţă. O bucată de tablă a rămas blocată în firele de înaltă tensiune.

Iar pe o stradă din Roman, judeţul Neamţ, traficul a fost dat peste cap, după ce un copac a fost pus la pământ de rafalele puternice. Un acoperiș care a fost luat de vânt a căzut peste două autoturisme parcate și a rănit o persoană.

Într-o comună din Suceava, o şură în care se aflau aproximativ 10 tone de fân s-a făcut scrum, după ce a fost lovită de un fulger. Deoarece gospodăria se afla într-o zonă izolată, inaccesibilă autospecialelor, pompierii au fost nevoiţi să meargă pe jos pentru a stinge incendiul.

Pe acelaşi subiect

Cod roşu de vreme rea în mai multe zone din ţară

Peste zi, codul roşu de vijelii a adus în Călăraşi averse şi rafale de 90 de kilometri pe oră. Vântul violent a doborât un copac peste o maşină în mers. Şoferul nu a mai putut să plece. Jardarmii au reuşit să îl ghideze şi să scoată automobilul de sub crengile enorme.

Traficul a fost un coşmar pe toate drumurile din Călăraşi. O rafală de grindină le-a blocat complet vizibilitatea şoferilor. În mai puţin de o oră au căzut aici între 25 şi 30 de litri de ploaie pe metru pătrat. Un hipermarket a fost indundat, iar clienţii au aşteptat afară până când angajaţii au dat la mătură, să ducă apa spre canalizare.

Grindina a afectat şi localităţile de lângă Călăraşi. La Perişoru, bucăţile de gheaţă au lăsat găuri şi îndoituri în pereţi şi acoperişuri. În doar câteva minute, oamenii şi-au pierdut şi legumele crescute în grădini. Codul roşu a măturat rapid ţara. Au fost furtuni în Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Constanţa.

La Medgidia oamenii au luat-o la fugă pentru a se pune la adăpost de vijelie. Vijelia s-a îndreptat şi spre litoral. Pe Autostrada Soarelui, şoferii au fost obligaţi să înainteze printr-un nor de praf şi iarbă uscată ridicat de vânt.

Rafalele de până la 90 de kilometri la oră au ajuns şi în Mamaia. I-au gonit pe turişti de pe plajă. Bătuţi de nisipul ridicat în vârtejuri, oamenii şi-au ţinut cu greu echilibrul în timp ce alergau spre hoteluri.

Vremea rea a stricat ziua de plajă şi în Costineşti. În doar câteva minute, temperaturile au scăzut de la 35 de grade Celsius, la 20, iar vântul a agitat teribil marea. Pe plaje a apărut steagul roşu, iar salvamarii au fost chemaţi să salveze patru adulţi şi un copil care căzuseră dintr-o barcă răsturnată de valurile mari.

A fost o zi a extremelor şi la capitolul temperaturi. La ora 14, în vestul ţării, la Oradea, erau 19 grade Celsius. În est, la Cernavodă, termometrele arătau 41 de grade. După furtuni şi vijelii urmează frigul.

Săptămâna începe cu o atmosferă de toamnă pe măsură ce un val de aer rece va ajunge în ţara noastră din nordul Europei. Mâine, vremea va fi răcoroasă în toată ţara, în special în vest, în nord şi în centru. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 26 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 16 grade, uşor mai ridicate pe litoral.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Vremea » "Ne-a ocolit Dumnezeu, dar şi când a venit, ne-a mulţumit". Furtuna Antoni face ravagii şi în România: 10 alerte de vreme rea, emise în câteva ore