Antena Meniu Search
x

Video Peisaje de poveste la munte: iarna a venit mai repede. Cât mai ţine vremea rea

E vremea oamenilor de zăpadă şi a bătăilor cu bulgări, la munte. Ninsorile au pus deja stăpânire pe creste. Transalpina şi Transfăgărşanul au fost închise temporar din cauza zăpezii şi a poleiului. Acolo unde nu a nins, a venit frigul. Temperaturile sunt cu 10 grade mai mici decât este normal în această perioadă.

de Redactia Observator

la 09.10.2021, 19:28

Vezi și

În Gorj, pe Transalpina, turiştii s-au bucurat ca nişte copii, de iarna timpurie. Chiar dacă nu au mai fost lăsaţi să urce cu maşinile. Temperaturile au scăzut sub zero grade şi s-a format polei. Aşa că drumarii au fost nevoiţi să închidă cea mai înaltă şosea din România. "Facem un apel la participanţii la trafic să nu depăşească barierele care delimitează închiderea drumului pentru a nu-şi pune viaţa în pericol", spune Cristi Tudor, reprezentant SDN Târgu Jiu.

Ninsoarea i-a forţat pe ciobani să înceapă transhumanţa mai devreme

Ninsoarea i-a forţat pe ciobani să înceapă transhumanţa mai devreme. "De ani de zile de când sunt pe munţii ăştia, întotdeauna şi-a făcut apariţia în lunile astea de toamnă câte o ninsoare de o zi-două", a declarat Mărioara Babu, administrator stână.

Munţii albiţi de nea înseamnă aur pentru cabanierii din Rânca. "E un semn că iarna se apropie. Noi ne pregătim pentru iernat, cum vine vorba, cu toate cele necesare de pus la fum", spune Constantin Pănescu, cabanier. Şi Transfăgărăşanul este închis temporar, dar drumarii speră să-l redeschidă marţi. Ninsorile sunt stăpâne în zonele înalte. În Bucegi, ninge de ore bune şi e ceaţă. Acelaşi peisaj de vis îl găsim în Munţii Şureanu, dar şi în staţiunea Straja din Valea Jiului.

Până luni, valul de aer rece va aduce vânt puternic, lapoviță, ninsori și viscol la munte, iar în zonele joase, va ploua. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 şi 16 grade, iar cele minime între -1 şi 9 grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Vremea » Peisaje de poveste la munte: iarna a venit mai repede. Cât mai ţine vremea rea