Antena Meniu Search
x

Video Secetă extremă în Maramureş. În unele zone nu a mai plouat de trei luni: ''Nu s-a mai întâmplat aşa''

Seceta este tot mai acută în nordul ţării. În cinci localități din județul Maramureș apa potabilă nu este furnizată în parametrii normali, iar în alte zone autorităţile locale i-au avertizat pe cetăţeni să nu irosească apa ca să ude plantele, să spele maşini ori covoare. Mai mult, pământul de pe terenurile agricole s-au transformat în bolovani, iar culturile au fost grav afectate.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 04.07.2022, 10:13

Vezi și

''Dacă vedem că presiunea începe să scadă, repede ne băgăm la duş toţi.''

Din cauza secetei, în mai multe zone din orașul Tăuții Măgherăuș localnicii primesc apă potabilă cu porția. Pe timp de noapte, la robinete nu curge picătură de apă. Tocmai de aceea, oamenii își fac provizii pe timpul zilei. 

''Ne adaptăm. Cum făceau bunicii, vorba vine. Ei se spălau la găleată.''

În aceste condiții, locul cel mai căutat este izvorul amenajat în apropierea orașului. Aici, oamenii vin cu bidoanele pentru a-și asigura apă de băut sau pentru făcut mâncare. Oamenii spun că nu a mai plouat de aproximativ trei luni, iar dacă temperaturile rămân în continuare ridicate vor avea de suferit.

Pe acelaşi subiect

''Nu s-a mai întâmplat chiar aşa. Eu, de când stau aici, nu am mai avut aşa probleme.'' 

Ploile se lasă aşteptate în Maramureş

Dimensiunea secetei se vede cel mai bine în câmp, unde unele culturi au fost afectate în totalitate. Aceşti turişti au căutat un loc unde să scape de căldură. Însă când au căutat apa rece, de munte, au avut o surpriză. 

''Apă mai puțină. Secetă şi aici afectează. Umblăm sus la lac, e lacul Nistru care e şi el foarte scăzut... Apă puţină.''

Deocamdată ploile în judeţul Maramureș se lasă aşteptate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Vremea » Secetă extremă în Maramureş. În unele zone nu a mai plouat de trei luni: ''Nu s-a mai întâmplat aşa''