Antena Meniu Search
x

Video Ploile şi vijeliile au făcut ravagii în jumătate de ţară: zboruri anulate, drumuri blocate şi turişti răniţi. Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Ploile torenţiale au pus stăpânire pe ţară, iar inundaţiile continuă să facă ravagii. Mai multe zboruri care ar fi trebuit să aterizeze pe aeroportul din Iaşi au fost redirecţionate din cauza vijeliilor. Iar pe Transfăgărăşan, o turistă a fost rănită de un bolovan rostogolit de ape de pe versanţi. De săptămâna viitoare, ne vom simţi cu adevărat ca într-un Cuptor: temperaturile vor depăşi 40 de grade Celsius.

de Redactia Observator

la 07.07.2023, 19:22

Vezi și

Furtuna a adus întâi foc. Un fulger puternic a aprins 15 hectare de grâu pe DN1. De la o scânteie, flăcările s-au extins rapid, iar fumul a fost atât de dens încât oamenii au avertizaţi printr-un mesaj ROAlert să evite zona. Traficul a fost oprit pentru 15 minute. A fost rupere de nori în mai multe localităţi din Caraş Severin. Râul Nera şi-a ieşit din matcă şi, în câteva minute, curţile oamenilor au ajuns sub ape. A fost a doua inundaţie care i-a lovit în ultimele două săptămâni. Oamenii au privit neputincioşi cum şuvoaiele de apă şi mâlul strică tot ce au muncit în grădini.

Transfăgărăşanul a fost blocat aproape 24 de ore

Din cauza vântului puternic, un copac înalt de aproape 30 de metri a căzut pe şosea. O maşină în care erau 5 oameni a trecut pe drum cu doar câteva momente înainte ca arborele să se prăbuşească. A fost prăpăd şi în Iaşi! În Podu Iloaiei, maşinile au fost nevoite să tragă pe dreapta din cauza perdelelor de apă. Şi zborurile au fost afectate de vreme. Trei avioane au fost nevoite să aterizeze în alte oraşe. "O aeronavă, ce venea din direcţia Paris, a făcut cale întoarsă în zona Bacăului, ajungând pe aeroportul din Cluj. O aeronavă de pe ruta Bucureşti-Iaşi a fost nevoită să se întoarcă pe aeroportul Otopeni", a declarat Elena Troia, purtător de cuvânt Aeroportul Iasi.

Transfăgărăşanul a fost blocat aproape 24 de ore după ce mai mulţi bolovanii au blocat şoseaua. O turistă din Polonia, care merge pe motocicletă, a fost rănită de o piatră căzută de pe versanţi. Femeia a primit îngrijiri la faţa locului. "În zonă au fost surprinse foarte multe autotorisme şi turişti care au fost până la urmă deblocaţi şi şi-au putut continua drumul", a declarat Alin Berevoescu, ISU Argeş. "Porţiunea de drum pe care s-au întâmplat căderile de pietre este o porţiune de drum deschisă tot timpul anului", a declarat Radu Perianu, prefectul judeţului Argeş.

Şi în Piteşti a turnat cu găleata mai bine de o oră. Subsolurile mai multor blocuri au fost inundate de ploaia torenţială. Codul galben şi portocaliu de furtuni a curpins aproape toată ţara. Însă ploile care vor cădea în orele următoare în jumătatea de est a ţării nu vor fi suficiente pentru a compensa lipsa de apă de până acum. În cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi Dobrogei este secetă moderată şi puternică de mai bine de o lună, iarsituaţia este departe de a se îmbunătăţii. De săptămâna viitoare, vremea se va încălzi din nou extrem de mult.

"Cu cât ne vom apropia de mijlocul verii temperaturile vor fi de neoprit. Joi şi vineri săptămâna viitoare este posibil să vedem şi 40 de grade Celsius la umbră în sud-estul ţării, inclusiv în Bucureşti, iar ploile vor prefera Ardealul", a declarat Simona Căpşună, meteorolog Observator. Un efect vizibil al ploilor insuficiente este scăderea nivelului Dunării într-un ritm alert. La Galaţi, se estimează că fluviul va avea peste o săptămână o adâncime de doar 2 metri şi jumătate, iar la Tulcea - de numai 1 metru şi 60 cm, la fel ca o piscină.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Vremea » Ploile şi vijeliile au făcut ravagii în jumătate de ţară: zboruri anulate, drumuri blocate şi turişti răniţi. Cum va fi vremea săptămâna viitoare