Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Prognoza meteo pentru România în lunile ce urmează: Toamnă lungă şi caldă. Valul de căldură va persista și în lunile septembrie și octombrie

România va avea o toamnă lungă şi caldă, estimează meteorologii de la Accuweather, care au publicat o estimare pentru această toamnă. Valul de căldură va persista și în lunile septembrie și octombrie, astfel ca temperaturile vor fi mai ridicate față de normalul perioadei. În luna septembri, sunt aşteptate temperaturi de 30 grade Celsius.

de Monica Palade

la 12.08.2021 , 16:36

Prognoza meteo pentru România: Toamnă lungă şi caldă. Valul de căldură va persista și în lunile septembrie și octombrie

România va avea o toamnă lungă şi caldă, estimează meteorologii de la Accuweather, care au publicat o estimare pentru această toamnă. Valul de căldură va persista și în lunile septembrie și octombrie, astfel ca temperaturile vor fi mai ridicate față de normalul perioadei. În luna septembri, sunt aşteptate temperaturi de 30 grade Celsius.

Membrii echipei internaționale de prognoză pe termen lung AccuWeather, Tyler Roys și Alan Reppert, spun că tiparul La Niña care se dezvoltă deja în Pacific şi care va afecta vremea de pe tot globul, va fi forța motrice a condițiilor meteo pe tot parcursul toamnei. Sezonul începe oficial cu echinocțiul de toamnă pe 22 septembrie. Iarna 2020-2021 a fost de asemenea pe tiparul La Niña, astfel încât sezonul de tranziție din acest an ar putea avea câteva momente importante similare cu anul trecut.

Pe măsură ce modelul La Niña ia amploare în toată Europa în lunile septembrie, octombrie și noiembrie, pista furtunilor care a dominat partea nordică a continentului se va deplasa treptat spre sud, pe continent. Acest lucru va fi o ușurare pentru regiuni din Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg și nord-estul Franței, unde precipitațiile torențiale au produs inundații istorice în luna iulie. Un model mai uscat așteptat pentru lunile de toamnă va fi favorabil pentru zonele care încă se recuperează după inundații.

Articolul continuă după reclamă

Mai puține furtuni în următoarele luni în nord-centrul Europei, în special în a doua jumătate a toamnei, vor aduce condiții favorabile de recoltă din sudul Angliei în Polonia pe măsură ce regiunea se va usca, potrivit meteorologilor de la AccuWeather. Temperaturile din întreaga regiune vor fi, de asemenea, aproape normale pe tot parcursul toamnei, deoarece aceasta va fi una din cele două secțiuni ale continentului în care valurile de căldură nu sunt de așteptat în lunile de toamnă, a spus Roys. Temperaturile ridicate normale variază de obicei între 21-23 C (70-73 F) la începutul toamnei până la 4-8 C (39-47 F) târziu în sezon în toată regiunea.

Pe acelaşi subiect

Vestul Europei va avea de-a face cu furtuni

Înainte ca furtunile să se deplaseze complet spre sud în toamnă, unele vor rămâne peste Irlanda și Marea Britanie la începutul sezonului, iar unele dintre acestea s-ar putea transforma în furtuni tropicale.

În ciuda unui sezon record de uragane în 2020, niciuna dintre furtunile tropicale nu a reuşit să treacă peste nordul Oceanului Atlantic, disipându-se înainte de a ajunge în Europa. Meteorologii AccuWeather avertizează că anul acesta ar putea fi o cu totul altă poveste.

Cu temperaturi la suprafața mării de aproximativ 1-3 grade Celsius (2-5 grade Fahrenheit) peste normal în acest an, există suficient[ energie pentru a susține orice caracteristici tropicale care urmăresc regiunea, a spus Reppert. „De aceea se așteaptă ca una până la trei entități tropicale să ajungă în Europa în următoarele luni”, a spus Roys, adăugând că furtunile tropicale sau furtunile tropicale pot supraviețui călătoriei peste Atlantic și să ajungă pe continent.

În prima jumătate a sezonului, un sistem tropical ar fi cel mai probabil să lovească regiunea Irlandei, Irlandei de Nord, Scoției, Țării Galilor și a nordului Angliei. Dar pe măsură ce furtunile se deplasează spre sud, la sfârșitul lunii octombrie și noiembrie, această amenințare se va deplasa și spre sud, în nord-vestul Spaniei și Portugalia.

Tropicele nu vor fi singura sursă a vremii furtunoase în vestul Europei în toamnă.

La Niña care va urca în timpul toamnei și care se va impune în timpul iernii ar aduce un sezon de furtună similar sezonului 2020-2021 din vestul Europei. Numărul furtunilor din timpul sezonului de anul trecut a scăzut sub normal, iar meteorologii de la AccuWeather se așteaptă la fel și în acest an. Similar cu amenințarea furtunilor tropicale, zonele cele mai susceptibile de a fi afectate de furtuni se vor schimba din nord-vestul Europei în sud-vestul Europei pe măsură ce sezonul progresează.

Toate aceste furtuni vor ajuta la menținerea temperaturilor sub control în întreaga regiune. Per ansamblu, temperaturile de-a lungul toamnei sunt de așteptat să fie în jurul valorii normale, fără valuri de căldură anticipate, a explicat Roys. El a adăugat că mercurul încearcă să ajungă la niveluri normale în câteva zile. Temperaturile ridicate normale de la începutul lunii septembrie până la sfârșitul lunii noiembrie merg de la 16-21 C la 60 F (7-9 C) peste Marea Britanie.

Amenințarea inundațiilor în Europa centrală

În timp ce furtunile din sud vor oferi o pauză pentru anumite regiuni ale Europei, altele ar putea să nu beneficieze de schimbarea sezonieră. Un model meteorologic cu caracter furtunos în Europa de Vest combinat cu un blocaj asupra Scandinaviei și Rusiei poate duce la dezvoltarea zonelor de presiune joasă, a spus Roys. Acest lucru ar putea stabili scena pentru furtuni puternice în sudul Europei în această toamnă.

Rundele acestor furtuni pot aduce perioade de ploaie, ceea ce poate duce la precipitații peste normal pentru sezon. Cu fiecare furtună care trece, riscul inundațiilor peste Alpi și nordul Italiei va crește, deoarece terenul accidentat poate contribui la sporirea precipitațiilor.

Dezvoltarea acestor furtuni peste zonele sudice poate duce, de asemenea, la dezvoltarea cicloanelor. Deși sunt adesea de scurtă durată, pot aduce precipitații abundente și rafale locale de vânt puternice în regiunea mediteraneană.

La mijlocul lunii august, temperaturile de la suprafața mării în estul Mediteranei sunt cu aproximativ 3-4 grade C peste 5-7 F, a explicat Reppert. Temperaturile sunt chiar cu aproximativ 2-4 F (1-2 grade C) peste normal în porțiunile vestice ale corpului de apă.

Perioadele de precipitații abundente se pot răspândi și în sudul Italiei și în Balcani, în special la sfârșitul lunii octombrie și noiembrie. Cu toate acestea, poate fi o poveste diferită de cealaltă parte a Mediteranei. Se estimează că temperaturile aproape normale care au persistat în toată Spania în lunile de vară vor continua pe tot parcursul toamnei. În septembrie, temperaturile normale ridicate sunt în anii '70 (21-26 ° C) și scad, în general, în cele mai mici anii '60 (16-18 ° C) până la sfârșitul lunii noiembrie.

Potrivit lui Roys, Spania are de obicei vreme furtunoasă la sfârșitul lunii octombrie și până în noiembrie - iar anul acesta nu va face excepție. Pe măsură ce furtunile se deplasează frecvent în țară, riscul de inundații rapide poate crește, mai ales dacă zonele sunt afectate în mod repetat de runde de precipitații abundente.

Predominanat în toată Europa, temperaturile din această toamnă vor fi peste normal, iar porțiunile de est ale continentului vor fi lovite de căldura care va persista peste vară. Condiţiile meteo din Suedia până în nordul Ucrainei și în vestul Rusiei vor fi de vreme călduroasă în cea mai mare parte a lunilor septembrie, octombrie și noiembrie. Temperaturile vor rămâne peste cele normale, dar temperaturile normale tind, de asemenea, să scadă pe tot parcursul sezonului.

Temperatura medie ridicată în estul Europei este în jur de 18-21 ° C la începutul lunii septembrie, apoi scade la aproximativ zero C până la sfârșitul lunii noiembrie. În Balcani și Grecia, temperaturile ridicate normale scad de la 29-32 C la 16-21 C în același interval de timp.

Roys estimează că furtunile din estul Europei pot aduce şi un val de frig şi zăpadă, mai ales la sfârşitul toamnei. Mai la sud, se așteaptă ca temperaturile ridicate din timpul verii să rămână în sudul Italiei și în Balcani, la începutul toamnei, a declarat Reppert.

Nucleul de căldură va persista în Balcani și în Grecia, unde vor fi posibile valuri de căldură, în principal în prima jumătate a toamnei. Organizația Meteorologică Mondială (OMM) definește un val de căldură ca o perioadă de cinci sau mai multe zile cu temperaturi medii de cel puțin 9 grade Fahrenheit (5 grade Celsius) peste normal.

Chiar dacă căldura va fi o temă până la sfârșitul sezonului, furtunile din Marea Mediterană și de-a lungul traseului de furtuni din sud pot aduce uneori şi o uşoară răcire. Sosirea unor precipitații mai substanțiale care apar până la sfârșitul lunii octombrie și noiembrie pot provoca indundaţii. „O amenințare de inundație fulgerătoare se va răspândi din Italia în Balcani, în special până în noiembrie”, a spus Roys, adăugând că precipitațiile abundente pot prezenta și riscul alunecărilor de teren acolo unde sunt prezente cicatrici de arsură.

Rundele de ploaie pot aduce și tunete și orice furtuni pot aduce averse și rafale de vânt. Grindina localizată nu poate fi complet exclusă. Roys a adăugat, de asemenea, că atunci când furtunile intră în estul Europei, ele pot aduce încă o explozie suficientă pentru a aduce unele amenințări timpurii cu zăpada, mai ales în toamnă.

Mai la sud, se așteaptă căldura mai intensă a verii să rămână în sudul Italiei și în Balcani, mai ales devreme, a declarat Reppert. Nucleul de căldură va persista în Balcani și în Grecia, unde vor fi posibile valuri de căldură, în principal în prima jumătate a toamnei.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) definește un val de căldură ca o perioadă de cinci sau mai multe zile cu temperaturi medii de cel puțin 9 grade Fahrenheit (5 grade Celsius) peste normal. Condițiile de căldură și uscare de la începutul sezonului vor permite incendiilor sălbatice care au devastat satele din părți din Peninsula Balcanică să continue în toamnă.

Chiar dacă căldura va fi o temă până la sfârșitul sezonului, furtunile din Marea Mediterană și de-a lungul traseului de furtuni din sud pot aduce uneori o ușurare ușoară de căldură. Sosirea unor precipitații mai substanțiale care sosesc până la sfârșitul lunii octombrie și noiembrie nu numai că poate pune capăt amenințării cu incendii, dar poate aduce și amenințări suplimentare.

„O amenințare de inundație fulgerătoare se va răspândi din Italia în Balcani, în special până în noiembrie”, a spus Roys, adăugând că precipitațiile abundente pot prezenta și riscul alunecărilor de noroi acolo unde sunt prezente cicatrici de arsură. Rundele de ploaie pot aduce și tunete și orice furtuni pot aduce averse și vânturi rafinate. Grindina localizată nu poate fi complet exclusă.

Monica Palade Like

Cu o experienţă în presă de peste 20 de ani, s-a alăturat echipei observatornews.ro în luna ianuarie 2021.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Vremea » Prognoza meteo pentru România în lunile ce urmează: Toamnă lungă şi caldă. Valul de căldură va persista și în lunile septembrie și octombrie