Video România, lovită de sâmbătă de una din cele mai puternice furtuni. Trei judeţe, cele mai afectate de potop
Una dintre cele mai puternice furtuni, care s-au abătut vreodată peste ţară, va lovi România în următoarele două zile. Sunt aşteptate inundaţii pe râurile care se varsă în Dunăre tocmai când nivelul maxim al viiturii de pe fluviu ajunge în ţara noastră. Pe ultima sută de metri, se lucrează intens la întărirea digurilor, unde, după inspecţii, au fost găsite breşe. În Giurgiu, pericolul e amplificat de bursuci care au săpat în structura digurilor de pământ. În Teleorman, autorităţile ridică baraje din saci de nisip si panouri de aluminiu. Alte localităţi, tot din sud, sunt pregătite pentru evacuări.
Se munceşte contracronometru în aşteptarea viiturilor care vor veni şi pe Dunăre, şi pe afluenţi. Digurile nu sunt atât de sigure cum credeau autorităţile. O primă breşă, de peste 500 de metri, se află chiar la vărsarea Oltului în Dunăre, lângă localitatea Islaz. "S-a executat un dig provizoriu la acest punct critic pe o lungime de 540 de metri. S-au folosit 500 de metri de panouri mobile din aluminiu. 3.500 de saci umpluţi cu nisip", a declarant Daniel Drăgănescu, șef serviciu Hidrotehnic Apele Române. "Este o zonă de risc. În situaţia în care vor fi ploi foarte abundente şi Dunărea va avea un debit foarte mare pot fi afectate culturile agricole. Un risc foarte mare ar fi să ajungă şi în marginea satului", a declarat Ion Geară, primar Islaz, Teleorman.
Ploile torenţiale şi vijeliile încep de mâine, în vestul ţării
Nu este singurul punct vulnerabil. Lucrări de întărire a digurilor se fac de-a lungul Dunării la Ciocăneşti si la Borcea în Călăraşi şi pe porţiunea Stelnica - Borduşani din Ialomiţa. Malul Dunării este erodat pe o porţiune de trei kilometri şi de-a lungul localităţii Prundu, din Giurgiu. Structura de rezistenţă a digului este ameninţată de bursucii care sapă galerii. Din acest motiv, autorităţile locale şi reprezentanţii de la Apele Române verifică zona pentru a asupta de fiecare dată gropile făcute de animale. Gropile sunt marcate cu pari pentru a fi ulterior acoperite. Debitul Dunării va depaşi 9.000 de metri cubi pe secundă, în următoarele zilele, când România va fi lovită de o furtună neobişnuit de puternică pentru luna septembrie.
Ploile torenţiale şi vijeliile încep de mâine, în vestul ţării. Dar ce este mai rău urmează duminică, atunci când potopul se mută în sudul ţării şi va fi simţit cel mai puternic în Călăraşi, Ialomiţa şi Dâmboviţa. De asemenea, este pericol uraş de inundaţii pe râurile din Olt, Gorj, Argeş şi Buzău din cauza ploilor care pot ajunge la un nivel de 100 de litri pe metru pătrat în doar câteva ore. Primarii de aici au fost anunţaţi să se pregătească de evacuări. "Ar trebui să ştie din timp care sunt acele persoane sub risc de imposibilitate de autoevacuare. Oamenii în vârstă, oamenii imobilizaţi", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului. "Ordinul de mobilizare prevedere 330 de pompieri către judeţele unde ne aşteptăm să fie probleme", a declarat Raed Arafat, şeful DSU.
"Acolo avem peste 100 de kilometri de cursuri de apă cu albiile colmatate de la inundaţiile trecute şi unde va trebui să avem o atenţie sporită. Colegii mei trebuie să se asigure că acele cursuri vor asigura debitul necesar preluării unor cantităţi importante de apă, dacă va fi cazul", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului. Ploi torenţiale vor fi şi în Bucureşti, duminică. Şi aici se iau măsuri pentru a preveni inundarea străzilor. "Bucureştiul are o problemă când plouă. Sunt zone care sunt mai joase, apa tinde să se acumuleze acolo. Şi atunci în planurile de urbanism ale Bucureştiului clar că trebuie gândite zone de infiltraţie şi, să mă ierte Dumnezeu, mai mult spaţiu verde. Pentru că orice zonă verde absoarbe şi reduce efectul unei asemenea precipitaţii", a declarat Sorin Rândaşu, şef departament situaţii de urgenţă Apele Române.
Meterologii se pregătesc să emită coduri rosii în următoarele zile. "Unde avem cod portocaliu este foarte important să monitorizăm atent situaţia, inclusiv în capitală", a declarat Elena Mateescu, director ANM. Şi temperaturile se schimbă dramatic. Dacă astăzi s-au resimţit 34 de grade în Bucureşti, luni, maxima nu va mai trece de 18 grade.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰