Antena Meniu Search
x

Scenariu apocaliptic: cum se va schimba clima în România în următorii 30 de ani. Temperaturi de 50 de grade și regiuni deșert

Cod roşu pentru umanitate, emis de Organizaţia Naţiunilor Unite. Experţii ONU au publicat cel mai amplu raport realizat vreodată, despre schimbările climatice. Specialiştii avertizează că este începutul sfârşitului şi - dacă nu reuşim să scădem urgent emisiile cu efect de seră - trebuie să ne aşteptăm la ce este mai rău.

de Redactia Observator

la 10.08.2021, 13:38

Scenariu apocaliptic: cum se va schimba clima în România în următorii 30 de ani. Temperaturi de 50 de grade și regiuni deșert
Seceta (imagine ilustrativă) - Profimedia

În România, temperaturile vor ajunge la 50 de grade Celsius, iar zone întregi, acum fertile, vor deveni deşerturi. ”Planeta deja se încălzeşte. Incendiile din Grecia se întâmplă pe fondul încălzirii globale” ne-a relatat Cristian Proistosescu, colaborator la realizarea raportului ONU.

Probleme nu sunt doar în Grecia. Turcia se confruntă, la rândul ei, cu incendii de proporţii, ca şi vestul Statelor Unite. Iar fumul degajat de incendiile de vegetaţie din Siberia a ajuns până la Polul Nord. Iar, în timp ce Canada se confruntă cu temperaturi care ajung chiar şi la 50 de grade Celsius, în Germania şi China fac ravagii inundaţiile. Şi sunt doar câteva dintre efectele încălzirii globale. 

Cum se va schimba clima în România în următorii 30 de ani

”Orice grad în plus adus de încălzirea globală va provoca o creştere a intensităţii şi a frecvenţei a temperaturilor extreme, a precipitaţiilor uriaşe şi a secetei” a spus Valérie Masson-Delmotte, cercetător ONU.

Pe acelaşi subiect

”Efectele pentru România sunt cele legate de o creştere a temperaturilor în toate anotimpurile. Până în 2050 am putea avea, un record de 50 de grade Celsius în regiunea Baragan” a explicat climatologul Roxana Bojinariu. Dar canicula nu vine singură. Este însoţită de furtuni violente. Vara aceasta am avut - până acum - nu mai puţin de 190 de avertizări cod roşu de vijelii. Cu 40 mai multe comparativ cu anul trecut. ”N-au mai fost inundaţii aici din '80. Un metru de apă în casă! Până la gât a fost apa” este mărturia unui român afectat de inundații în primăvara acestui an. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în luna iulie, temperatura a fost peste media ultimilor 10 ani. În Ardeal, în nordul Moldovei şi la munte, termometrele au indicat cu două grade în plus. Iar asta nu va rămâne fără efecte. ”Primăverile se vor declanșa mai devreme verile se vor prelungi mai târziu spre septembrie și asta am văzut deja, va continua acest proces” ne-a spus climatologul Roxana Bojinariu.

Iar dacă nu vom face ceva, în câteva decenii, Dobrogea şi Oltenia vor deveni regiuni deşertice. ”Cursa a început şi e o cursă pe viaţă şi pe moarte”, avertizează Cristian Neagoe de la Greenpeace Romania. Experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite spun că primul lucru pe care trebuie să îl facem este să reducem emisiile cu efect de seră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Scenariu apocaliptic: cum se va schimba clima în România în următorii 30 de ani. Temperaturi de 50 de grade și regiuni deșert