Antena Meniu Search
x

Video Schimbările bruşte de temperatură ne pot afecta sănătatea. În unele zone, a fost cel mai cald 4 noiembrie din ultimii 60 de ani

Calendaristic, nu mai e mult până la iarnă, dar ne bucurăm din plin de vremea frumoasă ca de primăvară. Sunt cu 10 grade peste normalul perioadei. În mai multe oraşe, a fost cea mai caldă zi de 4 noiembrie din ultimii 60 de ani. Specialiştii avertizează însă că variaţiile mari de temperatură ne pot afecta sănătatea, fizică şi psihică.

de Redactia Observator

la 04.11.2021, 21:25

Vezi și

La malul mării au fost astăzi 21 de grade la orele prânzului, o vreme numai bună pentru o plimbare relaxată pe faleză. 

Cu 20 de grade în termometre, şi locuitorii din Târgu-Jiu s-au bucurat de o zi frumoasă ca de primăvară.  

''Toate sunt schimbate, tot de la om sunt plecate şi schimbările astea climatice.''

''S-a schimbat, cel puţin în ultimii 3 ani se vede o temperatură mai ridicată în perioada de începere a iernii.'' 

Astăzi s-au înregistrat temperaturi record la mai multe staţii meteo din România. A fost cea mai caldă zi de 4 noiembrie din ultimii 60 de ani în oraşele Făgăraş şi Gurahonţ. 

Locuitorii din Sânnicolau Mare au avut avut însă parte de o furtună ca în plină vară, cu fulgere şi tunete, un fenomen rar pentru luna lui Brumar. 

Schimbările bruşte de temperatură ne pot afecta sănătatea

Dincolo de bucuria unei toamne prelungite, temperaturile extrem de ridicate pentru această perioadă a anului ne pot crea o mulţime de probleme, avertizează specialiştii. De fapt, ceea ce ne dăunează sunt variaţiile bruşte de temperatură.

Cristina Dincu, psiholog: Primul afectat este sistemul imunitar. Ne afectează şi sistemul psihic, ce înseamnă asta: nu mai pot să mă concentrez, sunt obosit, mă doare capul, încep sa devin extrem de anxios. 

Medicii vin cu sfaturi ca să ne ajute să trecem mai uşor peste această perioadă. 

Eugenia Munteanu, medic familie: Doar să fim atenţi cum ne îmbrăcăm, să putem să lasam ceva din hainele de pe noi, să evităm aglomeraţiile pentru că este perioada guturaiului de toamnă. 

Agricultura este şi ea afectată. Este primul an în care culturile de toamnă au fost semănate mai târziu. 

Mircea Chipailă, agricultor: Cumva încercăm să găsim soluţia cea mai bună ca plantele să intre în stadii normal de dezvoltare care să nu le afecteze pe perioada primăverii cumva.

În timp ce locuitorii din sudul şi din estul ţării se vor mai bucura de încă o zi de soare şi cu temperaturi apropiate de cele ale verii, în restul zonelor, ploile şi vântul vor crea probleme. Practic prin vestul şi nord-vestul ţării, până sâmbătă dimineaţă, va ploua cât pentru toată luna. În weekend vremea se va răci treptat în toată ţara, temperaturile vor deveni potrivite pentru această dată, cu cel mult 17 grade Celsius duminică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Vremea » Schimbările bruşte de temperatură ne pot afecta sănătatea. În unele zone, a fost cel mai cald 4 noiembrie din ultimii 60 de ani