Antena Meniu Search
x

Șefa ANM avertizează că temperaturile încep să crească de la o zi la alta. Maxime de 34 de grade Celsius, în weekend

Temperaturile vor crește de la o zi la alta, iar vineri sau sâmbătă maximele vor atinge pragul unei zile de caniculă, de 34 de grade Celsius, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu. Șefa ANM a precizat că în partea de est şi sud-est a ţării insuficienţa apei în sol rămâne una acută. 

de Redactia Observator

la 20.06.2023, 11:40

Directorul ANM avertizează că temperaturile încep să crească de la o zi la alta. În weekend, maxime de 34 de grade Celsius - Profimedia

Directorul ANM avertizează că temperaturile încep să crească de la o zi la alta. Elena Mateescu a precizat cum va fi prognoza meteo pentru următoarele zile. 

"Trebuie să ne pregătim pentru regimul de temperaturi în creştere de la o zi la alta. Astăzi nu vom mai emite, posibil şi mâine o alertă meteorologică pentru fenomene de instabilitate accentuată, alertă generală, cu siguranţă, este posibil să mai fie în vigoare pentru intervale scurte de timp acele mesaje de  tip nowcasting, dacă la nivel local mai putem consemna cantităţi pe secvenţe scurte de timp în mai puţin de o jumătate de oră de 15 – 25 litri pe metru pătrat. Astăzi posibil averse în special în zona montană, dar la nivel local şi partea de est şi sud-est a ţării, mâine în special în zona montană, de asemenea, în centrul, estul şi sud –estul ţării şi ceea ce este de interes pentru următoarele zile până la sfârşitul săptămânii regimul de temperaturi în creştere de la o zi la alta", a explicat Elena Mateescu, potrivit News.ro.

Șefa ANM spune că, la sfârşitul acestei săptămâni, vom avea primele zile în care maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă. "Astăzi posibil să consemnăm valori între 23 până la 32 de grade, mâine, de asemenea, un ecart între 24 până la 33 de grade pentru ca vineri, posibil şi sâmbătă să avem primele zile în maximele să se apropie de pragul unei zile de caniculă – 34 de grade, dar vom discuta şi de un disconfort termic accentuat în creştere pentru că este multă umezeală în atmosferă şi în condiţiile în care şi temperaturile sunt în creştere corpul uman va resimţi mai multe grade în plus faţă de ceea ce consemnăm cu siguranţă în condiţii standard", a afirmat Elena Mateescu.

Secetă în partea de est şi sud-est a ţării

Pe acelaşi subiect

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie susține că sunt areale din partea de est şi sud-est a ţării în care seceta este prezentă şi a menţionat că nevoia de precipitaţii distribuite uniform în timp şi spaţiu este una acută în condiţiile în care avem precipitaţii intense pe perioade foarte scurte de timp, care nu permit o înmagazinare bună în sol.

“Discutăm de areale din partea de est, sud-est a ţării în care seceta este prezentă pentru că dacă în jumătatea de vest cantităţile importante de precipitaţii la nivel local, chiar de două, trei ori media climatologică a intervalului din 22 mai şi până în prezent, acolo vorbim de o aprovizionare optimă, mai ales Oltenia, Banat, Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureş, nordul Moldovei, în timp ce în Dobrogea, Bărăgan sau sudul Moldovei deficitul de apă este prezent, nevoia de precipitaţii distribuite uniform în  timp şi spaţiu este una acută pentru că în condiţiile în care avem precipitaţii intense pe perioade foarte scurte de timp acestea nu permit o înmagazinare bună în sol astfel încât solul să se poată reface după o perioadă lungă de secetă şi mai ales că anul anterior a fost cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice pentru agricultură”, a afirmat Elena Mateescu, care a precizat că în partea de est şi sud-est a ţării insuficienţa apei în sol este acută. 

“Cu siguranţă, ceea ce urmează în vara 2023 va influenţa foarte mult ceea am semănat în această primăvară. Nevoia pentru apă în partea de est, sud-est a ţării,  zona cea mai vulnerabilă, de altfel, an de an în ceea ce înseamnă lipsa sau insuficienţa apei în sol rămâne una acută. Pe măsură ce înaintăm în vară şi temperaturile mai frecvente pentru 32 de grade Celsius care reprezintă pragul de stres termic pentru agricultură asociate cu insuficienţa precipitaţiilor pot creşte consumul de apă prin transpiraţie al culturilor de porumb sau floarea soarelui”, a mai transmis directorul ANM.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » Șefa ANM avertizează că temperaturile încep să crească de la o zi la alta. Maxime de 34 de grade Celsius, în weekend