Antena Meniu Search
x

Video Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi și inundații. Sute de oameni au rămas fără agoniseala de o viață: "Doamne, Doamne, e Iadul pe Pământ"

Codurile roşii de inundaţii au lăsat în urma lor zeci de localităţi din vestul şi sudul ţării îngropate în mâl. Sunt sate izolate acum, unde singura cale de acces sunt punţi din lemne care înlocuiesc podurile rupte. Oamenii povestesc că atunci când s-au revărsat apele şi-au legat maşinile cu cabluri ca să nu fie luate de viitură. Guvernul a alocat 7 milioane de lei din fondul de rezervă pentru sinistraţi. Ploile se mută de azi în estul ţării, iar de săptămâna viitoare vine canicula. 

de Redactia Observator

la 18.06.2023, 19:59

Vezi și

"Doamne, Doamne, e iadul pe Pământ. Toate dărâmate, tot, tot. Ne-a lăsat săraci!". Oamenii se uită descumpăniţi cum furia naturii i a lăsat fără toată munca. Localitatea Greceşti din Dolj a fost lovită de viituri puternice, iar acum sute de case sunt îngropate în noroi. 

Femeie: Am pierdut totul, grâul. Am 72 de ani, dar nu am văzut. Au mai fost potoape pe aici, dar ca acum, cu furie mare, niciodată Maşina a fost aici şi când am văzut că se mişcă am luat cablul ăla de acolo, repede, să o leg. Ce să ţină şi cablul ăla şi am văzut că o ia încolo şi mă lua şi pe mine apa. Am stat de gard prinsă, ca să nu mă ia apa.

Fântânile sunt inundate iar oamenii nu mai au nici apă de băut. Autorităţile locale le-au împărţit oamenilor apă şi conserve. Situația e cu atât mai gravă cu cât de asigurări nici nu poate fi vorba.

Guvernul a anunţat că trimite ajutoare în zonă şi va aloca 7 milioane de lei din fondul de urgenţă pentru sinistraţi. Locuitorii care au casele afectate în proporţie de 75 la sută vor primi 10.000 de lei.

Pe acelaşi subiect

Inundaţiile au distrus mai multe drumuri şi poduri în Dolj

Pentru zeci de oameni din localitatea Busulețu singura legătura cu lumea e o punte improvizată. Câmpuri întregi au fost distruse de ape. 

Dan Diaconu, prefect Dolj: Părerea mea este că este vorba de sute de hectare, nu de zeci, pentru că sunt foarte multe localităţi afectate, sunt multe drumuri care sunt surpate. Luni să mergem către Guvern cu date exacte şi cu cantitaţi să putem ajuta oamenii. 

Şi în Mehedinţi inundaţiile au lăsat în urmă dezastru. În localitatea Căpreni din Gorj oamenii "au înotat" prin apă până la brâu ca să-şi salveze animalele. Într-o altă localitate tot din Gorj oamenii au privit nepunticioşi cum apa inundă satul. În Caraş-Severin 300 de oameni sunt izolaţi după ce un drum s-a surpat.

Râul Nera și Miniș sunt la cote nemaivăzute. Cascada Bigăr e în pericol, trunchiurile de copac aduse de apă ar putea să distrugă locul. Şi Capitala a fost măturată de furtună seara trecută. Patru maşini au fost distruse de copacii doborâţi de vânt şi mai multe case au fost inundate.

Pompierii din toată ţara au fost în alertă din cauza furtunilor

 În ultimele ore au intervenit în 56 de localităţi din 19 judeţe plus Capitala, au evacuat apa din peste 200 de curţi şi aproape 50 de case şi beciuri. Cele mai multe intervenţii au fost în judeţele Gorj, Dolj şi Caraş-Severin, unde au fost evacuate peste 100 de persoane.

Ciclonul mediteranean mută ploile spre estul ţării. Jumătate din ţară se află sub cod portocaliu sau galben de vreme instabilă. De la mijlocul săptămânii următoare vremea devine caniculară. Temeperaturile vor atinge 33-34 de grade Celsius. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi și inundații. Sute de oameni au rămas fără agoniseala de o viață: "Doamne, Doamne, e Iadul pe Pământ"