Antena Meniu Search
x

Video Temperaturi de 57° Celsius la soare, în București, vine și un nor de praf din Sahara. Experiment: în câte minute "fierbe" o limonadă

România se topeşte în luna lui Cuptor. La amiază, în Bucureşti, termometrele arătau aproape 60 de grade la soare. Valul tropical a făcut aerul din mijloacele de transport în comun aproape irespirabil.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 27.07.2021, 20:32

Vezi și
  • Un experiment Observator ne arată în câte minute "fierbe" o limonadă

Ca-n Cuptor în luna lui Cuptor. Termometrele s au ridicat astăzi până la 38 de grade Celsius în sudul ţării. Dar vârful caniculei se va atinge mâine. În Bucureşti, la amiază, astăzi s-au înregistrat cel mult 35 de grade Celsius la umbră. Camera de termoviziune, însă, la soare, la nivelul solului indică o temperatură de peste 57 de grade Celsius. Mâine, însă, meteoroglogii spun că valorile termice vor fi mai mari şi cu 5 grade.

Doborâţi de căldură, mulţi s-au refugiat în magazine, la aer condiţionat. Un aparat care, în 2021, în multe mijloace de transport în comun încă nu a ajuns. În lipsa lui, tramvaiele se transformă în cuptoare. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Nici măcar la terase n-au mai ieşit oamenii. 

Ionuţ Melintescu, manager restaurant: Suntem doar noi în restaurant, foarte puţini oaspeţi pentru că e foarte cald afară şi tind să iasă târziu în oraş. Când sunt 40 de grade afară nu îţi prea vine să ieşi la terasă.

Reporter: Ce comandă?

Ionuţ Melintescu, manager restaurant:Chestii reci. Apă, limonadă, orice e rece

Însă şi băuturile reci "fierb" rapid la 40 de grade. 

Alexandra Marin, reporter Observator: Limonada cu gheaţă mi-a fost adusă la o temperatură de 4 grade Celsius şi a fost nevoie de doar 15 minute pentru a ajunge la 20. Asta înseamnă că afară, pe teresă, o băutură se încălzeşte cu 1 grad Celsius pe minut. 

Orașele sunt sufocate de căldură, e ceva mai răcoare la munte și pe litoral

Singurele oaze în această săptămână de foc rămân muntele şi marea. În masivul Postăvarul, de exemplu, temepraturile nu depăşesc 22 de grade Celsius.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Suntem în partea de sud-vest a masivului Postăvaru, e trecut de miezul zilei, iar temperatura atmosferică e de 22 grade Celsius. Cea resimţită, în schimb, e cu două grade Celsius mai mare.

Andreea Filip, reporter Observator: Şi pe litoral temperaturile au sărit de 30 e grade, însă aici briza e cea salvatoare pentru că pe malul mării atmosfera e mult mai respirabilă.

Iulie 2021 este în topul celor mai călduroase trei luni Iulie de când se fac măsurători meteorologice în România. "Circulaţia aerului dinspre nordul Africii face ca şi în ţara noastră, mai ales în zonele de câmpie din vest şi din sud să înregistrăm temperaturi cu mult peste cele normale chiar şi în luna lui Cuptor, valori ce vor ajunge la 40 de grade Celsius în următoarele zile", a explicat Simona Căpşună, meteorolog Observator.

În zilele următoare peste ţară se aşterne şi praful saharian. Pulberea se va depune însă doar acolo unde va ploua. Vremea rămâne caniculară până la finalul lunii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Vremea » Temperaturi de 57° Celsius la soare, în București, vine și un nor de praf din Sahara. Experiment: în câte minute "fierbe" o limonadă