Antena Meniu Search
x

Video Temperaturile de vară, la final de octombrie, îi îngrijorează pe specialişti. Cât mai ţine vremea bună

Vara pare că refuză să lase locul toamnei. Temperaturile neobişnuit de ridicate pentru această perioadă se vor menţine în aproape toată ţara. De altfel, tot sudul Europei are parte de o vreme extrem de caldă, cu maxime chiar şi de peste 30 de grade Celsius.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 27.10.2022, 19:50

Vezi și

Suntem la final de lună octombrie doar în cu data din calendar. Vremea pare de început de vară. Dacă în mod normal am fi tras înfriguraţi fermoarul gecii, căldura ne ţine în tricou. În mod normal, în prag de noiembrie am fi ales o ciocolată fierbinte dar, la 20 de grade Celsius, îngheţata rămâne cea mai bună opţiune pentru o pauză. Soarele ne zâmbeşte prietenos până la sfârşitul săptămânii viitoare. Temperaturi neobişnuit de mari sunt înregistrate şi în Franţa. Iar în lipsa ploilor, rezultatele ar putea fi dezastruoase.

Cât mai ţine vremea bună în România

"Am constatat o scădere de patru centimetri pe zi, faţă de nivelul anterior, ceea ce ne aduce azi la minus 10,5 metri faţă de nivelul normal. Ar fi nevoie de ploi foarte intense pentru ca lacul să se umple complet", a declarat Romain Passeron, tehnician hidrologic. "Aerul care urcă, de fapt, dinspre Sahara circulă un pic mai sus decât de obicei, de aceea a ajuns până în Franţa. Pe de altă parte, însă, şi acolo este un aer care este mai fierbinte decât de obicei, de aceea au loc aceste schimbări climatice, spre exemplu", a declarat Pierre Haut - specialist soluţii meteo.

"Dacă am compara cu primele rapoarte care au fost făcute, în 1980, am putea spune că previziunile sunt cât se poate de corecte la nivel global. De 30 de ani, am observat un rimt al încălzirii de 0,3 - 0,4 grade pe deceniu", a declarat Francoise Vimeux, climatolog, Institutul de cercetare şi dezvoltare francez. Aceste temperaturi la sfârşitul lunii octombrie îi îngrijorează pe specialişti. "Nu sunt situaţii punctuale. Sunt deja trei-patru săptămâni de când temperaturile sunt mult mai ridicate decât cele normale, cu 3,3 - 3,5 grade mai mult decât media Franţei. N-am mai văzut aşa ceva niciodată", a declarat Serge Zaka, doctor în agricultură şi climatologie. În România, meteorologii anunţă în continuare vreme caldă şi pentru începutul lunii noiembrie. Vor fi peste 20 de grade Celsius în sudul şi vestul ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Vremea » Temperaturile de vară, la final de octombrie, îi îngrijorează pe specialişti. Cât mai ţine vremea bună